Kultúra

Kedvenc és aktuális versek a magyar költészet napja alkalmából

A lángoktól ölelt kis ország most a szülőhazám – idézte Radnóti versét a kárpátaljai születésű Lőrincz P. Gabriella író, költő

A magyar költészet napja alkalmából megkértünk több magyar alkotó- és előadóművészt, hogy árulják el a Magyar Hírlap olvasóinak, ki a kedvenc költőjük, melyik a kedvenc versük, vagy éppen mely verseket érzik mostanában aktuálisnak, kinek sorai csengenek mostanában a fülükben.

Kedvenc és aktuális versek a magyar költészet napja alkalmából
Barabás Miklós litográfiája Petőfi Sándorról
Fotó: Wikipedia

Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas író, költő Kárpátalján született. Beregszászon élt a családja több generációra visszamenően. Mint lapunknak elmondta:

„Nincs kedvenc költőm, mindig van, akit aktuálisan többet olvasok, vagy többet gondolok a verseire. Ha most verset kell kiemelni, akkor a Radnóti-versek, amelyek most nagyon a lelkem közepén vannak, az egyik a Nem tudhatom, a másik a Sem emlék, sem varázslat. A »lángoktól ölelt kis ország« nekem most a szülőhazám."

Lőrincz P. Gabriella mostanában a Radnóti-verseket érzi közel magához
Lőrincz P. Gabriella mostanában a Radnóti-verseket érzi közel magához
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

Lackfi János József Attila-díjas író, költő Kosztolányi Dezső Most harminckét éves vagyok című versét ajánlja mint kedvencét.

„A boldogvers nem is igazi. A költő legyen boldogtalan. Tragikus. Baljós. Vérbajos. Vérzivataros. A boldog költő gyanús. Biztos nem érti az élet lényegét, ami a depresszió. Meg a maró magány. Meg az abban ázó éjjelek. Na, íme Kosztolányi Dezső boldogverse, mely egyben boldogtalan is. Boldog-boldogtalan. Mert úgyis meghal. És akkor majd a boldogsága jut az eszébe. Minden megoldás érdekli…”

Lackfi János költő, író, műfordító Kosztolányi boldogversét ajánlja olvasóink figyelmébe
Lackfi János költő, író, műfordító Kosztolányi boldogversét ajánlja olvasóink figyelmébe
Fotó: MH/Purger Tamás

Mihályi Gábor Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lapunknak arról beszélt, hogy mostanában két Pilinszky-vers foglalkoztatja, az egyik a Harmadnapon című, amely a húsvéthoz kapcsolódik. Úgy gondolja, hogy a megfeszítés misztériuma és a feltámadás csodája még a nem keresztény embert is mélyen megérinti, különösen ebben az időszakban.

A másik Pilinszky-vers az Egyenes labirintus. Mint mondta, nemrégiben kapott egy felkérést, hogy a labirintus témáját koreográfusként dolgozza fel, és akkor az Egyenes labirintus lett az a mű, amely segített neki abban, hogy a mozgás, a tánc nyelvén ki tudja fejezni, hogy a labirintus nem útvesztő, hanem olyan minőség, amely egyenesen föl tudja vezetni az embert az égi szférákba.

Mihályi Gábor Kossuth díjas koreográfusnak Pilinszky Egyenes labirintus című verse segített az alkotómunkában
Mihályi Gábor Kossuth-díjas koreográfusnak Pilinszky Egyenes labirintus című verse segített az alkotómunkában
Fotó: MH/Purger Tamás

Ferenczi György Máté Péter-díjas blueszenész írta a Helység kalapácsa című játékfilm dalait. Mint lapunknak elmondta, korábban nem találkozott Petőfi Sándor Nem megyek én innen sehova című versével, de a munka során annyira megtetszett neki, hogy azóta már zenélik az 1-ső pesti rackákkal a koncertjeiken.

Ferenczi György A helység kalapácsa című film kapcsán találkozott az általa ajánlott Petőfi verssel, amelyet már koncertjein is énekel
Ferenczi György A helység kalapácsa című film kapcsán találkozott az általa ajánlott Petőfi-verssel, amelyet már koncertjein is énekel
Fotó: MH-archív/Horváth Péter Gyula

Dörner György Kossuth-díjas színművésznek, a Újszínház igazgatójának – mint megfogalmazta – mindig az a kedvenc költője, akinek a műveivel éppen dolgozik. De mégis Takaró Mihály irodalomtörténészt idézve: „Petőfi az első, de Arany János az egyetlen” magyar költő. Így az Újszínház igazgatója Arany Jánostól A walesi bárdok című balladát, Petőfi Sándortól pedig a Hazámban című verset ajánlotta olvasóink figyelmébe.

Dörner György Kossuth-díjas színművész, az Újszínház igazgatója Arany Jánostól és Petőfi Sándortól is ajánlott verset
Dörner György Kossuth-díjas színművész, az Újszínház igazgatója Arany Jánostól és Petőfi Sándortól is ajánlott verset
Fotó: MH-archív/Katona László

Kapcsolódó írásaink