Kultúra

Újra megnyitja kapuit a Békéscsabai Jókai Színház

Gogol A revizor című szatirikus vígjátékával kezdődik a műsorfolyam

Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című szatirikus vígjátékával az energiaválság miatt elrendelt háromhónapos kényszerszünet után március 31-én újra nyit a Békéscsabai Jókai Színház – tájékoztatta a Magyar Hírlapot az intézmény vezetése. Az előadás rendezője Pataki András Jászai Mari-díjas művész, a főbb szerepeket Mészáros Mihály, Kovács Edit, Bartus Gyula és Szabó Lajos alakítja. A darab zenéjét Varga Gábor jazzmuzsikus szerezte és játssza élőben a színpadon egy mobil, tologatható zongorán. A művész az adott este érzelmeire reflektál zenéjével.

Újra megnyitja kapuit a Békéscsabai Jókai Színház
Részlet a Revizorból
Fotó: MH/Békéscsabai Jókai Színház

A közlemény kiemelte, Pataki András szerint Gogol műve kortalan, nem aktualizálták direkt a mára, „mert aktuális magától is”. A rendező, aki egyúttal a díszlettervezői feladatokat is ellátja, azt hangsúlyozta: a mű színre vitelével az a társulat célja, hogy az adott kérdéseket, problémákat, felvetéseket, pillanatokat virtuóz módon ragadják meg és színesen mutassák be. A szereplőkről szólva azt mondta: a főhős nem igazi főhős, „valójában egy senki, de ebben a közegben el tudja játszani azt, aki soha nem volt és nem is lehet”. Akit mellékszereplőnek gondolunk, kihagyhatatlan figura.

Szélyes Andrea jelmeztervező kiemelte, mivel az előadás nem kötődik korhoz, így a ruhák sem. A szereplők arca festett, ami a commedia dell'arte eszközrendszerére utal. A darabot Morcsányi Géza fordításában láthatja a publikum.

A műben, derült ki a színház tájékoztatásából, Hlesztakov, a könnyelmű, de üres zsebű fiatalember csaknem két hete vesztegel már a meg nem nevezett orosz kisváros szállodájában pénz és kapcsolatok nélkül, amikor a polgármester bejelenti, hogy Pétervárról revizor érkezik. Mivel az elöljáróság tagjai valóságos rutint szereztek már felületességből, korrupcióból és a közpénztár nagyvonalú kezeléséből és dézsmálásából, most kénytelenek jó képet vágni az ellenőrzéshez. Ki másban látnák a revizort, mint Hlesztakovban?

A városka elöljárói pénzzel tömik emberünket, hízelegnek és dörgölődznek hozzá, hiszen félnek, hogy kiderül, mindegyikük zsaroló vagy zsarolható. A fiú nehezen érti meg, milyen szerepet szánnak neki, utána azonban minden lelkiismeret-furdalás nélkül fosztja ki őket. A társadalmi szatíra mulatságos helyzetek során keresztül mutatja be a sokszínűség és a kétszínűség közötti különbséget.

Kapcsolódó írásaink