Kultúra

Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet

A kiállításon 54 keramikusművész és 3 ötvösművész több mint 250 alkotása szerepel

Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965−2022) címmel nyílik kiállítás április 22-én Japánban, Tadzsimi város modern kerámiaművészeti múzeumában.

Japánban mutatkozik be a kortárs magyar kerámiaművészet
Babos Pálma Hullám című kerámiakészletét csomagolja be egy szakértő az Iparművészeti Múzeum budapesti raktárbázisán 2023. március 28-án. Szólamok kerámiában: Kortárs magyar kerámiaművészet (1965−2022) címmel nyílik kiállítás április 22-én Japánban, Tadzsimi város modern kerámiaművészeti múzeumában
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A japán kerámiaművészet központjának tartott Gifu tartományban nyíló tárlat először mutatja be külföldön a magyar kerámiaművészet kortárs alkotóit, csoportjait és irányait, fókuszba helyezve a rendszerváltozást megelőző és követő évtizedeket − tájékoztatta az MTI-t a kiállítást szervező Iparművészeti Múzeum (IMM).

Közleményük szerint a művek öt történeti és három tematikus egységbe sorolva jelennek meg. Az első történeti szekció az 1985-ben létrehozott Herend Stúdiót és annak három alkotóját mutatja be, a következő pedig már a rendszerváltozás után alakuló, keramikusokból álló TERRA és DeForma Csoportokat ismerteti meg, két egységben.

A történeti sort a millennium környékén diplomázók, majd a legújabb generációkat képviselő művészek zárják. A három tematikus egységben apró műalkotások, Japán előtt tisztelgő kerámiák és a Magyar Művészeti Akadémia keramikus tagjainak munkái egyaránt láthatók lesznek.

Mint a közleményben kiemelik, az IMM kiállításának legfőbb célja, hogy minél teljesebb képet adjon a kortárs magyar kerámiaművészetről.

A kiállításon 54 keramikusművész és 3 ötvösművész több mint 250 alkotása szerepel. A legkorábbi tárgy − amelyet Németh János formált − 1965-ben, míg a legfrissebb − amelyet Antal Kitti jegyez − 2022-ben készült.

Az április 22. és július 2. között látogatható tárlathoz háromnyelvű katalógus jelenik meg, amelynek szerzője Novák Piroska főmuzeológus.

A kortárs japán kerámiaművészetre kíváncsi magyar közönség néhány éven belül cserekiállítás keretében ismerkedhet a szigetország kerámiakultúrájával, a két múzeum között létrejött együttműködés keretében − áll az IMM közleményében.

Kapcsolódó írásaink