Kultúra

Procyon Carnivorae Szemadami és az aranytojást tojó tyúk

Mindenből egy részlet, amit a 75 éves Szemadám György az utóbbi esztendőkben alkotott

Szép születésnapi ajándékot kapott a Magyar Művészeti Akadémiától a 75 éves Szemadám György a Pesti Vigadó földszintjén április 30-ig nyitva tartó kiállításával. Ugyanakkor ő is megajándékozott bennünket, művészetét kedvelőket, figyelemmel kísérőket egy olyan tárlattal, amelyből megtudhatjuk, mivel is foglalkozott, mit alkotott az utóbbi négy, öt esztendőben.

Procyon Carnivorae Szemadami és az aranytojást tojó tyúk
Szemadám György a kiállítás megnyitóján egyik kedvenc alkotása mellett
Fotó: MH/Török Péter

Az örökifjú Szemadám György kiállításán jártunk, aki már a hatvanas évek végétől a pályán van, a legendás balatonboglári kápolnatárlatok résztvevője volt, a fővárosi művészvilág ismert alakja. Hosszú éveken át a Nyugati pályaudvarnál, a Jókai utcában élt műalkotásoktól és emlékektől zsúfolt lakásában. Néhány éve azonban  elhagyta a belvárost, és a sokkal nyugodtabb Csillaghegyre költözött. És ez a nyugalom, a csend újabb művek készítésére inspirálta, olyan munkák ezek, amelyeket láthatóan szeretettel, nagy odaadással készített el.

Quodlibet, tárlat címe is azt jelzi, hogy itt most a művész számára a legkedvesebb, válogatott alkotásokat láthatjuk. Olyanokat, amik tetszenek Szemadámnak, amik közel állnak a szívéhez, és amiket éppen ezért meg szeretne mutatni barátainak, közönségének, mindenkinek. Beszámoló, elszámolás is ez a tárlat, egy olyan ember elszámolása, akinek a meggyőződése, hogy valamire született, valamilyen feladata volt, pontosabban van az életében. És szükségét érzi, hogy a kölcsönkapott talentumokkal elszámoljon a „nagy és ismeretlen Úrnak”. A kiállító egyben köszönetet is mond felmenőinek, no és Dóra lányának, akik őt a munkája közben segítették.

Talán nem véletlen, hogy a Kondor Szilágyi Mária kurátor által összerendezett kiállítás a Nagy Háború idejével, a nagyszülőkre való emlékezéssel indul. Farkas Piroska és Fersli Júlia, no és Bechine Lajos mellett Semadam Károly is élhetett a „boldog békeévekben”, hazánk egyik legvirágzóbb időszakában, hogy aztán a Nagy Háborúval, annak végével a káosz és a szenvedés időszaka köszöntsön be. Szemadám eme témában most kiállított művein mégis talán nosztalgia érződik e kor után. Vagy csak a művekhez felhasznált régi fotográfiák, tükör- és képkeretek szépsége lágyítja a kemény tényeket. Az 1915. február 5-én orosz fogságba eső nagyapa szenvedését, Krizsay Lajos (1897 – 1918) magyarföldi tüzér emlékét, akinek a helyi legenda szerint örömében szakadt meg a szíve, mikor a debreceni kórházban közölték vele, hogy most már hazamehet.

A második szekció egyben bestiárium, valós, vagy éppen képzelt állatok, lények bemutatása. Az állatkerti nagyragadozók 1967 és 1975 közötti ápolójának, főápolójának ismerős lehet a terep. Az itt kirakott műveken megjelenik Kipling Sir Kánja is, de a falon van az apokrif lények enciklopédiájának újabb borítóterve is. Szemadám Györgynek az idők folyamán vagy féltucat munkája is megjelent ebben a témában. Atán itt van egy öreg szitában az aranytojást tojó tyúk is, színesre pingálva. Ezen a kis szobron is látszik, a művész élvezi az alkotást, műveiben mindig is jelen volt egyfajta humor, játékosság.

A harmadik szekció az Afrikai reminiszcenciák címet kapta. A művész, aki otthonosan mozgott az oroszlánok ketrecében, nem véletlenül került Afrika bűvkörébe. Műveiben emlékszik az estékre a Serengetiben, és meg tudja idézni a halott elefánt szellemét is. A negyedik szekció egy különleges természetbúvár gyűjteményéből villant fel fontos darabokat, „apokrif” lényeket. A most kiállított műveken láthatjuk a Procyon Carnivorae Szemadamit, és az Argyropelecus Mysteriosust is.

A tárlat ötödik része a művész jövőképeit mutatja be. Azt pedig első ránézésre is megállapíthatjuk, hogy nem az Európa, vagy az emberiség előtt lévő fényes jövő jelenik meg ezeken az alkotásokon. De a világunk jelenlegi helyzetét nézve, ez valahogy nem is meglepő. A hatodik etap a hommage-oké lett. Mert egy 75 éves embernek már igazán van kire emlékeznie, van kit tisztelnie. A kiállítás bejáratánál egy táblán ott is van a hosszú lista (88 névvel), hogy ki mindenkit illet azok közül Szemadám szerint köszönet, akik már nem lehetnek velünk.

A tárlat hetedik, önálló egysége a tarotnak lett szentelve. A misztikus és mágikus kártyajáték egész sorozat dobozműre ihlette a művészt, aki megalkotta a Titkos tanítás füveskönyvét is. A nyolcadik szekció aztán a dilettánsok dicséretét „zengi”, itt több ready-made-et, talált és átalakított, kidíszített tárgyat is láthatunk. A kilencedik fejezet a házi oltároké lett, amelyek valaha ott voltak minden otthonban, végül pedig tizedikként ott van az örök szerelem, a madarak világa is a maga színeivel, változatosságával.

A kiállítás április 30-ig látogatható a Vigadó földszinti galériájában.

Kapcsolódó írásaink