Kultúra

Verses, filmes találkozás Petőfi Sándorral a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár Irodalmi szerelmek sorozatában kedden este a 200 éve született Petőfi Sándor élete és költészete volt a téma, majd bemutatták Somossy Barbara Sose lesz vége című filmjét, az 1868-ban a kunsági betyárvilágban játszódó szerelmi drámát, amelyet A csaplárné a betyárt szerette című Petőfi vers ihletett.

Verses, filmes találkozás Petőfi Sándorral a Várkert Bazárban
Hatszázan voltak kíváncsiak az irodalmi estre a Várkert Bazárban
Fotó: Facebook

Hogy az irodalom és Petőfi Sándor sem ment ki a divatból, azt bizonyítja, hogy a Várkert Bazár nagytermében az est háziasszonya, Juhász Anna Háy János íróval és Margócsy István irodalomtörténésszel telt ház előtt beszélgetett a 200 éve született Petőfi Sándor életéről és költészetéről. A meghívott vendégek arra a kérdésre próbáltak válaszolni, hogy a 21. század emberének mit jelent Petőfi Sándor.

Margócsy István szerint erre a kérdésre nehéz válaszolni, mert Petőfi verseit, életét iskolai tanulmányaiból mindenki ismeri, ezért valahogyan mindenkit megszólított már Petőfi költészete. Ezek alapján viszont különböző Petőfi-képek alakultak ki bennünk, mindenkiben olyan, amivel rezonálni tud.

Háy János kiemelte, a kérdés megválaszolásához maga Petőfi sem volt segítségünkre, hiszen ő is váltogatta arcait, és rengeteg újítást hozott a magyar irodalomba. És annak ellenére, hogy Petőfiről, a költészetéről azt hisszük, hogy egyszerűsége miatt mindenki számára érthető, ma már ez nincs így, mert napjainkban a diákoknak már meg kell magyarázni a verseit. Sokaknak a szerelemi költészet az első asszociációjuk Petőfi Sándor nevét hallva, de Háy János elmondta, hogy ő nem tud kapcsolódni szerelmes verseihez. Nem találja meg bennük azt a mélységet, ami őt megérintené egy szerelmes versben. Az íróra inkább Petőfi más témájú versei tudnak hatni, amelyekben viszont ugyanúgy ott van a szeretet.

A beszélgetés után a közönség Petőfi Sándor verseinek feldolgozásából készült zenés felolvasószínházi előadásból hallhatott részleteket. A költő verseit Adorján Bálint színművész olvasta fel, énekelt Kacsó Hanga népdalénekes, Márkos Albert pedig csellón játszott.

Az este utolsó programpontja a Sose lesz vége című film vetítése volt, amelyet Somossy Barbara rendezett a Petőfi 200 emlékév tiszteletére, s amelyet A csaplárné a betyárt szerette című Petőfi vers ihletett.

Ifj. Vidnyánszky Attila és  Vas Judit a Sose lesz vége című filmben
Ifj. Vidnyánszky Attila és Vas Judit a Sose lesz vége című filmben
Fotó: facebook

A fiatal rendező vizsgafilmje díjat nyert torontói fesztiválon. Somossy szerint: „A Sose lesz vége szerelmi dráma a betyárvilágban, de bármilyen társadalmi réteget választhattam volna, hiszen a szerelem univerzális. Mindig is foglalkoztatott ez a világ, ezért nekiálltam beleásni magam, kutatásokat végezni a témában. Így találtam rá Petőfi Sándor A csaplárné a betyárt szerette című, három versszakos költeményére, amely a szerelemféltésről és a szeretetlenség okozta tragédiákról szól.”

A 38 perces rövidfilmet a rendező mestere, Koltai Lajos világhírű operatőr fényképezte, főszereplők: a kunsági betyár ifj. Vidnyánszky Attila, szerelme Vas Judit, a csaplárosné pedig Szűcs Nelli.

Kapcsolódó írásaink