Kultúra

Újabb titok derült ki Leonardo da Vinciről

Egy tinédzser rabszolga lehetett a polihisztor anyja

Carlo Vecce, a Nápolyi L'Orientale Egyetem olasz irodalomprofesszora eredetileg azért kezdet kutakodni, mert cáfolni akarta ezt a régi elméletet, mégis erre utaló bizonyítékot talált – írta a Hvg.hu.

Újabb titok derült ki Leonardo da Vinciről
A reneszánsz zseni anyjáról kevés biztos információval rendelkezünk
Fotó: Northfoto

Leonardo da Vinci anyja a közép-ázsiai Kaukázusból származott, és rabszolgaként érkezett az olasz félszigetre – állítja egy olasz irodalomtudós az AP News szerint.

Martin Kempnek, az Oxfordi Egyetem művészettörténet-professzorának a könyve hat évvel ezelőtt jutott arra a megállapításra, hogy Leonadro da Vincinek egy alig 15 éves, árva lány adott életet, akit Caterina di Meo Lippinek hívtak.

Carlo Vecce pedig felfedezett egy, a firenzei állami levéltárban található dokumentumot, amelyet da Vinci apja hitelesített hat hónappal a művész születése után, és egy Caterina nevű rabszolgalánynak a felszabadításáról szólt. Szerinte egyértelmű, hogy a felszabadított rabszolgalány nem más, mint a reneszánsz zseni anyja.

Az erről szóló kutatásainak az eredményét a nápolyi professzor egyelőre nem egy tudományos szövegben publikálta, hanem egy irodalmi regényben írta meg, amelynek a Caterina mosolya címet adta.

A döntését azzal indokolta, hogy szerette volna, ha minél hamarabb el tud jutni a felfedezésének a híre a szélesebb közönséghez, márpedig szerinte „senki sem olvas el egy könyvet lábjegyzetekkel és bibliográfiával”.

Az AP Newsnak nyilatkozott az oxfordi professzor is, aki szerint egyáltalán nem biztos, hogy az olasz kollégája perdöntő bizonyítékot talált. Ugyanis a keresztény hitre kényszerrel „áttérített” rabszolgákat gyakran nevezték Caterinának, a Vecce dokumentumában szereplő lányt felszabadító nő férje egy év alatt például két ilyen nevű rabszolgával kereskedett, mondta Kemp.

Kapcsolódó írásaink