Kultúra

Reviczky Gábor rákkal küzd

A magyar színészlegenda, Reviczky Gábor rákkal küzd, már meg is operálták, de a kemoterápiát visszautasítja – tudatta a Blikk.hu.

Reviczky Gábor rákkal küzd
A nemzet művésze címmel idén kitüntetett Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, az MMA rendes tagja
Fotó: MTI/Cseke Csilla

A nemzet művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész hónapok óta rendkívül komoly harcot vív a rákkal: a műtéten már túlesett, és egyelőre úgy tűnik, sikerült időben elcsípni a betegséget.

A színművész ugyanis prosztatarákkal küzd, aminek egy agresszív fajtája támadta meg a szervezetét, ám szerencsére úgy tűnik, sikerült időben elvégezni a műtétet.

„Sajnos, tipikus férfibetegség ez, sokan nem is járnak vizsgálatra, mert kellemetlen. Ezzel én is így voltam. Még évekkel ezelőtt, amikor szűrővizsgálaton voltam, nagyon rossz élmény volt, de innen üzenem a férfi társaimnak, hogy negyven fölött mindenképp keressék meg azt az orvost, aki kíméletesen vizsgál, mert sajnos nagyon gyakori a prosztatagyulladás, ami a rák előszobája lehet" – fejtette ki a Blikknek a színész, aki decemberben kezdett gyanakodni arra, hogy valami nincs rendben.

Tíz helyen végeztek el nála biopsziát, és sajnálatos módon mindegyik tartalmazott rákos sejtet. Noha a betegség agresszív fajtájáról van szó, az operációt követő CT- és MRI-vizsgálatok szerint nincs áttét a szervezetben.

Reviczky jelenleg egy speciális vizsgálatra vár, ami a PET CT, amelyet követően eldől, hogy milyen utókezelésre számíthat. Ez egy nagyon költséges vizsgálat, ami kapcsán hosszú a várakozási lista, így ha hívják a színészt, azonnal mennie kell.

„Nem voltak olyan panaszaim, amik a betegségre utaltak volna, ezért is fontos a szűrővizsgálat. Mert mint kiderült, nálam is évek óta jelen lehetett már a betegség, tünetmentesen. Egy jótékonysági vadászaton vettem részt még tavaly decemberben, ahol a bevételből gyermekkórházak számára vásárolnak lélegeztetőgépet. Itt feltűnt a nagyon gyakori vizelési inger, ami annyira gyakori volt, hogy hazafelé minden pihenőnél és benzinkútnál meg kellett állnom" - számolt be a betegségre utaló gyanúja kezdetéről, majd elmondta, gyorsan orvoshoz került, megműtötték, majd kiderült, hogy noha a betegség agresszív fajtájáról van szó, az operációt követő CT- és MRI-vizsgálatok szerint nincs áttét a szervezetében.

Reviczky Gábor optimista, azt vallja, a siker érdekében csakis pozitívan lehet hozzáállni egy ilyen küzdelemhez.

„Abszolút pozitívan állok hozzá, hiszek a gyógyulásban, mert tudom, hogy csak így sikerülhet, és úgy tűnik, nagyon jó úton haladok. Azt vallom, ha az ember nem pozitív, semmilyen kezelés nem lesz sikeres. De a legfontosabb, hogy minden férfi társamnak üzenem: járjanak ellenőrzésre, mert ha idejében felismerik a betegséget, jó esély van a felépülésre."

Kapcsolódó írásaink

Az ősi druidák

ĀŐk voltak a viták döntőbírái és a bűnügyek igazságszolgáltatói