Kultúra

Új magyar online filmszemle nyílik meg díjnyertes rövidfilmekkel

A METUSCOPE-on tíz napig ingyen, online nézhetjük a Budapesti Metropolitan Egyetem végzett hallgatónak több mint ötven rövidfilmjét és animációs filmjét. Az animáció és mozgókép szakok hallgatói által készített legjobb munkákat az egyetem oktatói – többek közt Enyedi Ildikó, Pacskovszky József és Gauder Áron – ajánlják a nézőknek.

Új magyar online filmszemle nyílik meg díjnyertes rövidfilmekkel
Megkezdődött az előregisztráció az első METUSCOPE-ra
Fotó: Metropolitan.hu

METUSCOPE néven online filmszemlét hív életre a Budapesti Metropolitan Egyetem, ahol március 3–12. között bárki ingyen tekintheti meg a hallgatók legjobb filmes alkotásait.

A filmek többségét a fesztiválszereplések után most először láthatja a szélesebb közönség.

Az izgalmas, elgondolkodtató és szórakoztató animációs és rövidfilmek között nemzetközi díjnyertes alkotásokat is láthatunk, amelyek sikerrel szerepeltek többek közt a cannes-i filmfesztiválon, a Mediawave-en, az Euroshortson, a krakkói és a szarajevói filmfesztiválon, a miskolci Cinefesten, a Verzió emberi jogi filmfesztiválon, illetve a Friss Hús és a BUSHO rövidfilmfesztiválokon.

Az Ahogy eddig című alkotásban az azóta elhunyt Venczel Verát egyik utolsó filmszereplében csodálhatjuk meg. A filmekben több ismert színész – többek közt Borbély Alexandra, Jordán Adél, Pindroch Csaba és Hegyi Barbara – is szerepet kapott.

Az izgalmas és húsbavágóan aktuális filmek műfaji és tematikus értelemben is rendkívül sokrétű alkotások, a krimitől a sci-fin és a vígjátékon keresztül egészen a drámáig.

Láthatunk animációs dokumentumfilmet a nyolcvanas évektől kezdve taxizó Forgó Bettiről (Betti), súlyos titkokkal terhelt kamaszszerelmi történetet a Ceausescu utáni Erdélyből (Tabula rasa), izgalmas krimit a lakótelepet megszálló sötét erőkkel szembenálló kislányról (A telep) és sci-fi-drámát a zenét betiltó hatalommal szembenálló harmonikásról (Frekvencia). Megnézhetjük a Gryllus Dorka főszereplésével készült, többszörös díjnyertes Agapét a tizenéves filmőrült és negyvenes nő valószínűtlen viszonyáról, az apa-fiú kapcsolatot próbára tévő cipekedés történetét (Figyelj már oda!), amelyben Lovas Rozi mellett Bán János és fia, Bán Bálint játszik, és a megfilmesített Tar Sándor-novellát két hajléktalanról (Medence).

A filmek megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ezen a linken lehet megtenni.

A válogatás megtekintése 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Kapcsolódó írásaink