Kultúra

Izzófejű robot, fanatikus nagymama és céklapüré

Animációs és rövidfilmszemle az Urániában

Több ismert sztár, például Ónodi Eszter, Wunderlich József és Patkós Márton is szerepel a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak diplomamunkáiban, amelyeket a nagyközönség számára is nyitott Animascope és Cinemascope rövidfilmszemléken, február 1-jén és 7-én mutatnak be a nagyközönségnek.

Izzófejű robot, fanatikus nagymama és céklapüré
Az animációs alkotásokat bemutató Animascope (február 1.) és az élőszereplős filmeket szemléző Cinemascope (február 7.) izgalmas műfaji megoldásokat vonultat fel
Fotó: Metropolitan.hu

A két rendezvény keretében megismerkedhetünk a Budapesti Metropolitan Egyetem végzős animációs és mozgóképes hallgatóinak legkiemelkedőbb munkáival. Az animációs alkotásokat bemutató Animascope (február 1.) és az élőszereplős filmeket szemléző Cinemascope (február 7.) izgalmas műfaji megoldásokat ígér, olyan elgondolkodtató és húsba vágó témákkal, mint az elmúlás, a függőségek, a psziché mélységei vagy akár az etikus poligámia. 

Objektum doboz

A két vetítés különleges alkalom, hiszen a filmek többsége most először látható nagyvásznon, és a nemzetközi filmfesztivál-szereplések miatt egy darabig nem is lesznek nyilvánosan elérhetők.

Az Animascope, a METU animációs szemléje, a legfrissebb alap- és mesterszakos diplomafilmekkel. A világ egy autista szemével, interjúk az etikus poligámiáról, a női test tárgyiasításából adódó kiszolgáltatottság és testképzavar – csak néhány, az animációs filmek témáiból. A fontos társadalmi kérdéseket feszegető vagy éppen a tudat legbelsőbb titkait és legmélyebb félelmeit feldolgozó filmek mellett könnyedebb vagy éppen abszurdabb alkotásokat is láthatunk a földönkívüliek jeleit kutató fanatikus nagymamáról, a párkák által varjúvá változtatott lányról, vagy arról, milyen veszélyekkel jár a pizzarendelés módosult tudatállapotban.

A Cinemascope a Metropolitan 2022-es diplomaévének tíz legkiemelkedőbb mozgóképes alkotását mutatja be. A munkatársait az elmebaj határáig hajszoló sztárséf, a legendás kazincbarcikai punkzenész, az alternatív világba utazó biciklisfutár vagy a pszichés játszmába torkolló baráti társasjátékozás – az izgalmas és húsbavágóan aktuális filmek műfaji és tematikus értelemben is rendkívül sokrétűek.

Objektum doboz

„A Metropolitan inspiráló alkotóegyetem, ahol hallgató és oktató egyaránt megtalálja személyes és szakmai kiteljesedésének útját. Oktatói egyben mentorok is, akik a hallgatókkal partnerként, az önálló gondolkodást, kreativitást fejlesztve dolgoznak együtt. Ezek a filmes seregszemlék ennek a közös útnak az eredményei” – jegyezte meg Csizmadi Péter a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari kar dékánja.

Mindkét rendezvényre ingyenes a belépés, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Animascope
Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem Február 1., 18 óra Részletes program, információ és regisztrációs lehetőség itt található. 

Cinemascope
Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem Február 7., 18 óra Részletes program, információ és regisztrációs lehetőség itt található.

Kapcsolódó írásaink

Design a jövőért

Ā„A világnak problémái vannak, az egyetemeknek tanszékei” – Fenntartható terveiket mutatták be a METU és a BME hallgatói