Kultúra

Kortárs művészek seregszemléje

Összművészeti seregszemle kezdódik Essentia Artis címmel márciusban

Essentia Artis címmel a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2022-ben végzett művészeti ösztöndíjasainak egy hónapon át tartó összművészeti kiállítását és programsorozatát láthatja a nagyközönség a Pesti Vigadóban, amely kilenc művészeti ágból 70 kortárs művésszel és 70 ingyenes programmal várja az érdeklődőket március 2-tól.

Kortárs művészek seregszemléje
Essentia Artis címmel kezdődik az MMA-ösztöndíjasok összművészeti seregszemléje március 2-án
Fotó: Wikipédia

Richly Gábor, az MMA főtitkára budapesti sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy az MMA több mint tíz évvel ezelőtt elsősorban közfeladatok ellátására, azaz a kortárs magyar művészeti élet támogatására jött létre. Az intézmény azóta is olyan szerteágazó eszközrendszert igyekszik kiépíteni, amivel különböző módon tudja segíteni a mai magyar művészeti életet.

Mint kiemelte, ennek az eszközrendszernek az egyik eleme az úgynevezett művészi életpályamodell segítése, vagyis ösztöndíjak, oklevelek és díjak kidolgozása, amelyek a pályakezdéstől egészen a nyugdíjas évekig biztosítják a magyar művészek megélhetését és segítik alkotó munkájukat.

Ennek az életpályamodellnek az egyik eleme az a hároméves ösztöndíjrendszer, ami a legkülönbözőbb művészeti ágakban alkotó művészek és művészeti szakemberek számára ad lehetőséget, nemcsak anyagi támogatás, hanem közösségszervezés formájában is – jegyezte meg Richly Gábor.

Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) igazgatója beszédében arra emlékeztetett, hogy az 1992-ben megalakult MMA alapító tagjai már abban az időben is arra törekedtek, hogy a különböző művészeti ágak közösen alkossanak a felelős gondolkodás jegyében.

Ez a szellemiség hozta létre a későbbiekben a művészeti ösztöndíjprogramot 2018-ban, és ez jelenik meg az Essentia Artis kiállítás és rendezvénysorozat gondolataként – tette hozzá.

Serfőző Krisztina, az Essentia Artis programigazgatója négy – a Tiszta forrásból, az Őrizni, használni, teremteni, a A közösség ereje és a Kultúra és innováció című tematikus napra hívta fel a figyelmet, amelyek március 9-én, 16-án 22-én és 29-én lesznek.

A programigazgató kitért arra, hogy március 9-én Bartók születésnapjára emlékezve, egyebek közt a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg. A március 16-i tematikus napon a történelmi hagyatékokat kutató, azokból építkező Arday Géza, Bene Géza, Weiner-Sénnyey Tibor és Bán János kerekasztal-beszélgetés keretében folytat eszmecserét a történelmi regény szerepéről. Március 22. a fiataloké, többek között Várnagy Andrea négykezes zongorakoncerttel hozza közelebb a gyerekekhez a klasszikus zene világát. A délutáni kerekasztal-beszélgetések Hamvas Béla március 23-i születésnapja jegyében telnek; a napot Bagdy Emőke pszichológiai vonatkozású gondolatai zárják. Végül március 29-én esztikus napok záróprogramja, amely során Orosz Márton művészettörténész Kepes Györgyről szóló dokumentumfilmjének premier előtti vetítése után a fényművészet kerül fókuszba. Rohmann Ditta, Krulik Eszter, Molnár Ottó Szent Korona kórusa, és Kecskés D. Balázs zeneszerző zenekari fellépésével zárul a nap - összegzett Serfőző Krisztina.

Doboviczki Attila művészettörténész, az Essentia Artis kurátora felidézte, hogy a kiállítás szlogenje: az őrizni, használni, teremteni arra utal, hogy a feltárt értékeket hogyan lehet a jövő számára mai eszközökkel, mai körülmények között alkalmazni.

Kiss János, az MMA alelnöke beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az ösztöndíjprogram idén is folytatódik, március 27-ig között ismét lehet rá pályázni.

Kapcsolódó írásaink

Kortárs magyar filmek az Urániában

ĀA magyar kultúra napján az elmúlt másfél évben bemutatott tizennyolc magyar alkotás, köztük számos első- és második filmes rendezés lesz látható