Kultúra

Mit mesélne rólunk egy kutya?

Interjú Sztárek Andreával Az úgy lesz című mesekönyvéről

Sztárek Andrea Az úgy lesz című nagyobbaknak és felnőtteknek szóló mesekönyve, amely egy menhelyről örökbefogadott keverékkutya és egy ikerpár története, azok közé a művek közé tartozik, amelyek miatt mégsem haragszunk annyira a pandémiára. A színésznő eddig öt színdarabot írt, amelyek közül négyet is be is mutattak. A nemrégiben a Főnix Könyvműhely gondozásában megjelent első mesekönyve kapcsán a kutyákról, kutyásokról és arról beszélgettünk, mivel lehet tanítani, biztatni és használható bölcsességekkel ellátni korunk olvasóját.

Mit mesélne rólunk egy kutya?
Az állatmenhelyről örökbe fogadott kutyus és egy ikerpár kapcsolata elevenedik meg Sztárek Andrea mesekönyvében
Fotó: MH

- Saját kutyusról szól a mese?

- Nem. Az én kutyám tenyésztőtől származó westie. Gyerekkoromban nagyon szerettem volna kutyát, de bérházban éltünk, és nem lehetett. Ikergyerekeim vannak, éppen, mint a mesében, egy fiú és egy lány. A lányom annyira vágyott kutyára, hogy végül már az összes alkalomra, karácsonyra, születésnapra kutyát kért, és akkor lett kutya. A mesében szereplő eb annyira keverék, hogy nem is lehet egyetlen fajtához kötni. De úgy gondolja, hogy ez így van jól, mert így sokféle kutyafeladathoz ért: lehet nyomozókutya, szánhúzó kutya, házőrző, terelő vagy éppen kotorék. Nem nagyon fiatal kutyus, de annál szeretetreméltóbb. Azért Grizzly a neve, mert akkora szíve van, mint egy medve. Igazi szeretetgombóc.

- Lázár Ervin Dömdödöm című meséjében is a medve a szeretet mértékegysége, etalonja. Önnek gyerekkorában ki volt a kedvenc meseszerzője?

A meseregény epizódjai olyan mai témákra hívják fel a figyelmet, mint a szilveszteri petárdázás, vagy az egyedülálló szülők újrakezdése a  szerelem, a párkapcsolat terén
A meseregény epizódjai olyan mai témákra hívják fel a figyelmet, mint a szilveszteri petárdázás vagy az egyedülálló szülők újrakezdése a szerelem, a párkapcsolat terén
Fotó: MH

- Janikovszky Éva. A mesekönyvemre is hatással volt az ő munkássága. A könyvben szereplő huszonegy epizódot úgy is kezdi el Grizzly, hogy Az úgy volt… Mikor elkészültem a kézirattal, akkor derengett, hogy Janikovszky Éva is írt ilyen címen mesekönyvet. És tényleg. A könyvem végén viszont úgy kezdi a mondókáját a kutyus, hogy Az úgy lesz... Ezért lett végül a kötet címe is ez.

- A kutya meséli el a történetet?

- Csányi Vilmos etológus már néhány éve megjósolta, hogy még ötven év, és a kutyák beszélni fognak. Grizzly bekerül egy családba, ahol nagyon szeretik, és ahol mindenfélét átél az emberek társaságában. Karácsonyt, szilvesztert, születésnapot, rablást, új szerelem kibontakozását az anyuka és a szomszéd férfi között. De mindent ő mesél el a saját szemszögéből.

- A régi falusi mesemondásnak is az a lényege, hogy a szeretet terében meséljük el a rólunk szóló történeteket, és így a szólás joga és feladata azé a közösségben, aki jobban és önzetlenebbül szeret, és akihez a többiek is feltétel nélküli szeretettel kapcsolódnak. Ezek szerint ma a kutyák szeretnek a legjobban a családban?

A regény végére kiderül, ki volt régen a kutyus gazdája, és miért nem tudott már gondoskodni az okos és kedves négylábúról
A regény végére kiderül, ki volt régen a kutyus gazdája, és miért nem tudott már gondoskodni az okos és kedves négylábúról
Fotó: MH

- A kutya még akkor is szereti a gazdáját, ha megveri vagy ha megöli. Grizzly a könyvben valóban nagyon szeretetre méltó és nagyon bölcs is. A huszonegy epizódon át, amelyek mai élethelyzeteket mutatnak be, egy titoknak a nyomába eredhetünk vele. Arra keressük a választ, hogy honnan került Grizzly a menhelyre, és ki lehetett előtte a gazdája? Mi történhetett vele, hogy már nem tudott tovább gondoskodni erről a nagyon kedves négylábúról.

- Én már tudom a megfejtést, de nem akarom elárulni, csak annyit, hogy ez a titok is olyasmi, ami a régi falusi mesemondó hagyományban szorosan hozzátartozik a meséhez, a meséléshez. Inkább beszéljünk arról, hogyan született meg a könyv?

- Egy barátom inspirációjára. Egymás után küldtem neki a kész történeteket, de én akkor még nem gondoltam, hogy ebből könyv lesz. Később írtam tizenhárom fejezetet, utána tizenhat fejezetet, végül huszonegy epizódnál állapodtam meg, de a befejezésben benne van a folytatás lehetősége.

- Tulajdonképpen magára osztott egy kutya szerepet. Milyen érzés egy másik szemszögből írni a világról?

- Lentről nézve sok minden hatalmasabbnak és másnak látszik, mint emberi szemszögből. Ez benne is van a regényben. Egészében csodálatos volt. Az írás nagyon sok örömet szerzett nekem.

A regény önéletrajzi vonatkozása, hogy a színésznőnek is ikergyermekei vannak, akik ma már felnőttek
A regény önéletrajzi vonatkozása, hogy a színésznőnek is ikergyermekei vannak, akik ma már felnőttek
Fotó: MH

- Pandémiás önterápia volt?

- A leghamarabb a színházakat zárták be a covid miatt. A második pandémia idején azt mondtam, hogy nekem 60 fölött már nincs egy félévnyi elvesztegetni való időm, inkább leülök és írok. De nem volt könnyű kiadót találni. Mindenhol azt mondták, hogy hatalmas várólista van, mert el vannak maradva a könyvkiadással. El sem olvasták, úgy adták vissza a kéziratot.

- Talán nem is gondolták, hogy egy ilyen közismert színésznő jól ír. A színészekről úgy tudják, hogy „négerrel” (a műhöz nevét nem adó szerző) íratnak önéletrajzot, és azzal pózolnak a plakátokon.

- Pedig irodalmi szövegekkel dolgozunk egész életünkben. Én értelmiségi családból származom, temérdek könyv volt otthon, rengeteget olvastam. Édesanyám cikkeket, kritikákat írt különféle lapokba. Én öt színdarabot írtam, ezek közül négyet be is mutattak.

- Melyik a kedvenc epizódja a könyvben?

- Talán az, ahogyan az új szerelem megszületik. Amikor a nagymama balesetet szenved a konyhában, csak a kutya van otthon. Luna, a lány az ötéves ikrek közül, aki ért Grizzly nyelvén, elment az óvodába. A kutya mindent megpróbál, hogy segítséget szerezzen, végül a szomszéd megy át, hogy megnézze mi történt. Ő az, akit gonoszból Grizzly szelídített jó emberré. De közben az egyedülálló anyuka új szerelmét is Grizzly „segíti világra” egy másik szomszéddal, akinek – mivel a nagymama kórházba került, az anyuka pedig konferencián van – vigyáznia kell a gyerekekre.

- Mi az, amit meg akar osztani az olvasóval a történeten keresztül?

A borzas keverékkutyus  szolgálatkészen vigyáz a meseregényben a családtagokra
A borzas keverékkutyus szolgálatkészen vigyáz a meseregényben a családtagokra
Fotó: MH

- Én színésznő is azért lettem, hogy tanítsak, „nem középiskolás fokon”, és ebben a könyvben is tanulságokat szánok az olvasónak. Például itt azt mutatom meg, hogy egy fiatal anyukának nem kell azt gondolnia, hogy neki már nem lehet senkije, hanem szép lassan lehet közeledni, építeni a kapcsolatot a gyerekei és a párja között.

- Önnek van ezzel kapcsolatban személyes tapasztalata?

- A könyvben az édesanya özvegy, én inkább elvált asszonyokat ismerek. Én is elváltam. Van, amikor sikerül felépíteni az új kapcsolatot és van, amikor nem.

- Mit jelent az, hogy a kislány ért a kutya nyelvén? Olyan, mint a mesékben a garabonciás, vagy csak odafigyel, és komolyan veszi az állat jeleit?

- A könyv végén Luna elmagyarázza a testvérének, Marsnak, hogy ő is meg fogja érteni Grizzlyt, ha meg akarja érteni, és ha odafigyel rá.

- Érdekesek a beszélő nevek.

- Mars neve arra utal, hogy a vörös bolygóról jövünk.

- A szilveszteri epizód is nagyon fontos témákat érint.

- Igen, a petárdázásról is van szó benne, és egy gödörről, amelybe a kutyus beleesik, és nem találják.

- A kutyások szerintem már látatlanban is szeretik ezt a könyvet. Milyen eddig a fogadtatása?

- Rengetegen megvették karácsonyi ajándéknak, és sokan mondták, hogy mennyire tetszett nekik. Én inkább felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek ajánlom. A felnőtteknek nagyon tetszik, gyereken még nem próbáltam ki. Március 16-án az Óbudai Társaskörben lesz egy rendhagyó zenés könyvbemutató. Ott Kőszegi Ákos és Boronyák Gergely olvas fel a meséből, a beszélgetőtársam Vásári Mónika lesz. Az esten Ágfay Mírát, a könyv illusztrátorát is megismerheti a közönség.

- Már utalt arra, hogy lehet Grizzly kalandjainak folytatása, de esetleg valamilyen feldolgozásra is gondolt?

- Mindenki azt mondja, írjak belőle színdarabot, de ahhoz az egész szöveget fel kell bolygatni. Talán egy rajzfilmsorozat lenne a legegyszerűbb.

Kapcsolódó írásaink