Kultúra

Hetvenöt éves lesz Sunyovszky Szilvia

Életútjáról a 2013-ban megjelent Csak semmi titok! című könyvében számolt be

Február 2-án lesz hetvenöt éves Sunyovszky Szilvia Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész. 

Hetvenöt éves lesz Sunyovszky Szilvia
Sunyovszky Szilvia a 2010-ben bemutatott A Föld szeretője című filmben
Fotó: Wikipedia/Pozsgai Zsolt

A színésznő a felvidéki Rozsnyón látta meg a napvilágot. Már gimnazista korában hatalmas sikert aratott a Komáromi Színházi Fesztiválon előadott Csongor és Tünde címszerepében. A pozsonyi Színművészeti Főiskolán Karol L. Zachar színész-rendező tanítványaként, szlovák nyelven kezdte meg tanulmányait, majd

a budapesti színiakadémia növendéke lett Várkonyi Zoltán osztályában.

Ekkoriban játszott a Nemzeti Színházban a Huncut kísértetben, majd a Madách Színházban a Noé egyik főszerepét alakította. Hamar felfedezte a filmipar is: Latinovits Zoltán és Domján Edit mellett kapott mellékszerepet az 1969-es Az alvilág professzorában, majd játszott a Ráktérítőben és a Házassági évforduló című tévéfilmekben is.

Amikor 1970-ben megkapta diplomáját, hívták a Nemzeti Színházba, őt azonban hazahúzta szíve, és az akkor alakult kassai Thália Színpadhoz szerződött.

Itt többek közt olyan szerepeket alakított, mint az Altona foglyai Johannája, az Én, Te, Ő című Arbuzov-darab Lidája vagy Goldoni Zsámbéki Gábor vendégrendezésében bemutatott komédiája, a Mirandolina hősnője.

Egy évvel később visszatért Budapestre, a Madách Színházban Lady Anna szerepe várta a III. Richárdban.

Az itt eltöltött csaknem két évtized alatt egy sor kiváló szerepben tündökölt, volt többek közt Éva Sarkadi Imre Elveszett paradicsom, Sue Arthur Miller Édes fiaim című drámájában, Elmira a Tartuffe című Molière-darabban, Laszkarisz Mária A meráni fiú című Szabó Magda-műben és francia királylány a Lóvátett lovagok című Shkaespeare-vígjátékban.

A filmekben és a televízióban is gyakran feltűnt, így egyebek között a Gyula vitéz télen-nyáron, a Fuss, hogy utolérjenek, az Ártatlan gyilkosok, a Fekete gyémántok, a Csak semmi pánik és a Míg új a szerelem című alkotásokban.

A színjátszástól az 1990-es években vonult vissza és a diplomácia színpadára lépve 1991-től 1995-ig a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója volt. 1989 és 1999 között a Drogmentes Élet Nemzetközi Alapítvány kuratóriumának elnöke, 1996–98-ban a Határon Túli Magyarok Hivatalának főtanácsosa, 1998–2000-ben a Magyarországért Alapítvány, 2004-től a Polgári Hermina Alapítvány kuratóriumának elnöke, 2003-tól két évig a Fidesz civil kapcsolatainak ápolásáért felelős elnöki tanácsos volt.

A színművészettel is kapcsolatban maradt, felolvasásaival járult hozzá a Vakok Intézete hangoskönyvtárának bővítéséhez. Életútjáról a 2013-ban megjelent Csak semmi titok! című könyvében számolt be.

Sunyovszky Szilviát 1986-ban Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2013-ban érdemes művész lett, 2016-ban a Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át. 2020-ban Kossuth-díjat kapott „Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során nyújtott feledhetetlen színházi, televíziós és filmes alakításai, valamint a magyar irodalom klasszikusait magas színvonalon tolmácsoló kultúraközvetítő tevékenysége elismeréseként”.

Kapcsolódó írásaink