Kultúra

Két év pandémia után visszatér az egyik legizgalmasabb boros esemény Budapestre!

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetjük meg február másodikán

Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetik meg a látogatók a 13. Furmint Február Nagy Kóstolón február 2-án Budapesten, a Hagyományok Házában. Csaknem másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajtát népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata; ennek részeként februárban szerte az országban – sőt túl a határokon is – ismét éttermek, borkereskedők, borbárok állítják majd a középpontba a furmintot – tájékoztat a földjáró.hu. 

Két év pandémia után visszatér az egyik legizgalmasabb boros esemény Budapestre!
Csaknem száz termelő több mint kétszáz furmintját ízlelhetjük meg február másodikán
Fotó: Facebook/ Furmint Február

Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyet a hagyományokhoz híven ezúttal is a hónap első csütörtökén rendeznek meg a budai Hagyományok Házában. A Furmint Február mozgalom indulásakor még méltatlanul kevés szó esett a furmintról, mára azonban mind a borászok, mind a borkedvelő közösség összeköti a tél utolsó hónapját ezzel a sok lehetőséget tartogató szőlőfajtával.

A pandémiás időszak után visszatérő Furmint Február Nagy Kóstoló látogatói 200 furmint közül találhatják meg idei kedvenceiket, és mintegy 100 borásszal találkozhatnak, beszélgethetnek.

„Napjainkban egyre kevesebb olyan nagy kóstoló van, különösen a fővárosban, ahol jellemzően a borász vagy a tulajdonos mutatja be a borokat, a Furmint Február Nagy Kóstoló viszont ilyen. Ezért érdemes eljönni, és első kézből ismerkedni kiváló emberekkel, izgalmas történetekkel és a nagyszerű borokkal” – idézik a közleményben Kézdy Dániel főszervezőt.

Az idei Furmint Február Nagy Kóstolóra a borászatok túlnyomó része ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik a Hagyományok Házába, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is szép számmal képviselik majd termelők. Ezenfelül érkeznek a többi között mátrai, sőt határon túli furmintok is, a soproni borvidék képviselői pedig idén debütálnak a kóstolón.

A szervezők külön büszkék arra, hogy a kezdeményezés már Európa-szerte hasonló rendezvények életre hívására ösztönzi a furmint kedvelőit, így olyan nagy városokban is hirdeti a Furmint Február mozgalom a magyar borok nagyságát mint London, Párizs, Temesvár, Berlin vagy Edinburgh.

Kapcsolódó írásaink

Krimi vagy hitvita?

ĀEgy csecsemőgyilkosság hátterének felderítése egy zárdában – különleges előadás a Ráday utcában