Kultúra

Már a Dunán az eddigi legjobb Trianon-film

Az eddigi legizgalmasabb Trianon-film került tavaly év végén a mozikba. Új módszerekkel mutatja be a több mint száz évvel ezelőtti eseményeket, ráadásul eddig nem közölt adatokkal is szolgál. A Béke – A nemzetek felett január 31-én 20.48-kor debütál a Duna TV-n.

Már a Dunán az eddigi legjobb Trianon-film
Bokor Barna és Keresztes Ildikó a premieren – mindketten erdélyi származásúak
Fotó: Megafilm

A dokumentumok mellett rekonstruált részletekkel is szolgált a Béke – A nemzetek felett című produkció, amelyet gyártója, a Megafilm 2022 végén mutatott be a mozikban. A dokumentum-játékfilm eddig a történelmi tematikus televíziós csatornák és a streaming szolgáltatók zászlóshajója volt, a gyártó azonban most a közszolgálati televízióban mutatja be azt a történelmi visszatekintést, amely archív felvételekkel, játékfilmes elemekkel, valamint magyar és francia történészek segítségével tárja fel azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek. A tét: hogyan kényszerítették rá erre az erős és dacos nemzetre 1920-ban a trianoni békediktátumot?

A különféle történelmi értelmezések különféle nézőpontok és érdekek alapján állítják be a történelmi tényeket. Aki tisztán szeretne látni, annak érdemes eljutnia a történelmi értelmezések esetlegességétől a valóság bizonyosságáig. A Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm ezen az úton vezeti végig a nézőt az 1920-as trianoni békeszerződést megelőző és az azt formáló események rekonstruálásával, az archív felvételek beidézésével és a történész szakértők megszólalásával.

Egy igazságtalan döntés egyszerűen szemléltetve
Egy igazságtalan döntés egyszerűen szemléltetve
Fotó: Megafilm

A mozipremiert követően több művész is elmondta a véleményét a produkcióról.

„Bár egy anyaországinak is érzékeny ez a téma, egy erdélyi, vagy más határon túli magyar honfitársunknak pedig pláne drámai. Trianont nem lehet elfelejteni, és ha lehet ilyet mondani, nagyon tanulságos a jövőre nézve. Amikor kezdtem felnőtté válni, a hetvenes évek vége, nyolcvanas évek elején, akkor mi Marosvásárhelyen nagyon kemény diktatúrában éltünk. Minden, ami magyar volt, az bűnös, titkos volt. Gyerekként a családunk azon dolgozott, hogy mi ebből minél kevesebbet érezzünk, de azt mi is láttuk, hogy mikor nem volt kenyér vagy áram például” – idézte fel emlékeit Keresztes Ildikó színész-énekesnő.

„Ha azt mondják nekem, hogy Trianon, akkor az amputáció, a veszteség az első szó, ami eszembe jut. Példátlan, hogy egy ország, egy nemzet a területeinek kétharmadát elveszítse. Ez egy trauma, amiről beszélni kell és a Béke – A nemzet felett pedig egy olyan film, ami összeköt minket, a magyar identitásunkat” – mondta Bokor Barna színművész.

Kapcsolódó írásaink