Kultúra

Talányos új Kis Vuk-szobor bukkant a Gellért-hegyen

Szerinted mit ábrázol

Kolodko Mihály köztéri miniszobrai egy kicsit jobb hellyé teszik a várost. Új alkotása igencsak elgondolkodtatóra sikerült – írja a Földjáró.hu. 

Talányos új Kis Vuk-szobor bukkant a Gellért-hegyen
Kolodko Mihály köztéri miniszobrai egy kicsit jobb hellyé teszik a várost
Fotó: Facebook/Kolodko Art

Kolodko Mihály köztéri miniszobrai egy kicsit jobb hellyé teszik a várost. Nosztalgikus tárgyak, figurák, amelyek legtöbbje számunkra, magyarok számára jelentenek valamit Mátyás király egyszer volt Budán kutyavásár meséjétől a jó öreg Mekk Elekig. A járókelők szívesen fel is öltöztetik a szobrocskákat, apró sálat, sapkát kötnek nekik.

Most a Gellért-hegy Erzsébet híd felőli oldalában bukkant fel a legújabb Kolodko-mű, a megszokottnál nyomasztóbb tematikával, habár készített korábban is hasonlót, ilyen az I. kerületi Szomorú tank-miniszobor.

Kolodko új szobra nem is feltétlenül érthető első pillantásra: a hegy oldalából kiscsúcsosodó bombán lóg egy kis állatka. Az ábrázolás szerint a bomba nagyobbik része mintha be lenne fúródva a hegybe, a kiálló részén pedig a magasban kapaszkodik egy kis szőrös lény, aki alighanem a Kis Vuk.

Az egyik legmeghatóbb szobra a Pasaréti téren fellelhető. A legendás virágárus házaspár, Aranka néni és Béla bácsi emlékére alkotta meg.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink