Kultúra

Magyar animáció is szerepel a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációs rövidfilmjének világpremierje a február 16-án kezdődő, 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon lesz. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán a Nemzeti Filmintézet (NFI) támogatásával készült alkotást a világ egyik legrangosabb filmes seregszemléjének Generation 14+ programjában vetítik – tájékoztatta a MOME és az NFI szerdán az MTI-t.

Magyar animáció is szerepel a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon
A Szemem sarka története szerint a barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú és egy, a szemközti oldalon ülő lány tekintete az ablak tükröződésében találkozik
Fotó: NFI

A magyar főváros hangulatát tükröző rövidfilm, amelyben a budapesti panoráma is megjelenik, azt a pillanatot mutatja be, amikor két, addig egymás számára ismeretlen ember élete összetalálkozik egy pillantás erejéig. A rövidfilm története szerint a barátnőjéhez hazafelé buszozó fiú és egy, a szemközti oldalon ülő lány tekintete az ablak tükröződésében találkozik.

A fiú csak gondolatban, de enged a csábításnak, és elképzeli, milyen lenne, ha a buszon ülő lánnyal lehetne.

A közleményben Erhardt Domonkost idézik, aki diplomamunkájáról azt mondta, szeretett volna végre úgy történetet mesélni, hogy ne a szituáció vagy a környezet megértése vegye el az időt a filmből.

„A film egy régi Ikarus buszon játszódó kamaradarab, így a hétköznapiság ábrázolása nagy szerepet tölt be. Emellett szeretek játszani a filmben az elmondott és a nem elmondott arányával, hogy a nem bemutatott üres rész invitálja a nézőt, hogy saját gondolataival és élményeivel töltse ki a fennmaradó teret, még személyesebbé téve a történetet” – fogalmazott a film alkotója.

„Szereplésünk a Berlinalén nem csak a fiatal alkotó, de a magyar animáció számára is nagy jelentőségű siker. A Nemzeti Filmintézet támogatásának is köszönhetően évről évre nagy sikerrel szerepelnek diplomafilmjeink a világ legrangosabb fesztiváljain, ami mutatja, hogy a MOME animációs közössége az egyik legerősebb alkotóműhely a régióban” – idézi az összegzés Fülöp József rektort és animációsfilm-rendezőt.

A közlemény kitér arra is, hogy a MOME animáció szakon 2023 őszétől angol nyelven, további szakirányokkal kiegészülve folytatódik a nemzetközi rangú képzés.

A filmrendező képzés mellett a videójáték (game design) vagy az immerzív történetmesélés (immersive storytelling) specializációt is választhatják az itt hallgató diákok. 

A közlemény felidézi, hogy a Berlinale rövidfilmes versenyprogramjában legutóbb 2019-ben szerepelt MOME-s animációs alkotás, amikor Buda Flóra Anna Entropia című diplomafilmje a Teddy Awardot nyerte el. Először 2017-ben szerepelt magyar alkotás a Generations ifjúsági és gyerekfilmeket bemutató válogatásában, akkor szintén a MOME Animról kikerült Vulkánsziget című, kilencperces digitális rajzanimáció, amelyet Lovrity Anna Katalin készített.

A Szemem sarka című film zenéjét Nóvé Soma jegyzi, vágója Czakó Judit, producere Fülöp József.

Szintén a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinale Classics válogatásában mutatják be Fehér György 1989-ben készült, frissen restaurált Szürkület című filmjét. A Haumann Péter főszereplésével készült alkotás Friedrich Dürrenmatt Az ígéret című regényének motívumain alapszik.

A restaurálás a Nemzeti Filmintézet–Filmarchívum és Filmlabor hosszú távú filmfelújítási és digitalizálási programjának részeként készült el 2022-ben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

Versenyben az Arany Medvéért

ĀMagyar alkotás nem szerepel a Berlinalén, viszont meghívták a rövidfilmes szekció zsűrijébe Bucsi Réka filmrendezőt – Az aktuális társadalmi kérdések iránti nyitottság is megmarad