Kultúra

119 éve született Kraszna-Krausz Andor fotóművész

A Magyar Hollywood Tanács és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Kraszna-Krausz Andor emléke előtt hajtott ma fejet, születésének 119. évfordulóján.

119 éve született Kraszna-Krausz Andor fotóművész
119 éve született Kraszna-Krausz Andor fotóművész
Fotó: Nyugat.hu

Az 1904. január 12-én Szombathelyen született világhírű fotóművészt a Times magazin a „fotóművészet prófétájának” nevezte. A fotóművészettel kapcsolatos könyvei a szakma alapművei közé tartoznak. Fotógráfiai, fotóetikai tevékenysége, majd fotóművészeti könyvkiadói munkássága révén Kraszna-Krausz Andor olyan világhírre tett szert, amely ma is megkérdőjelezhetetlen. Számtalan tanítványa ért el kimagasló szakmai eredményeket a fotó- és a filmművészetben. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke és Horváth Soma alpolgármester megkoszorúzta a művész szülőházának falán található emléktábláját. Bokor szerint a művész mindig önzetlenül adta tovább szakértelmét és tudását, magánéletében azonban zárkózott volt. Ez az oka, hogy élete és munkássága kevésbé közismert, mint azt érdemei indokolnák.

Életében több száz, fényképészettel foglalkozó cikket írt, és 1200, húsz nyelvre lefordított, ilyen témájú könyvet adott ki, több mint 50 millió példányban. A Focal Press ma is a világ vezető fényképészettel, filmezéssel és televíziózással foglalkozó könyvkiadója.

1979-ben létrehozta Londonban a ma is működő Kraszna-Krausz Alapítványt, amely évente hirdet meg ösztöndíjakat, és évente ítéli oda a szakma kimagasló díját a fotóművészeti albumoknak.

Kapcsolódó írásaink