Kultúra

Bánk bán 4K felbontásban a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában mutatják be a felújított operafilmet

A Káel Csaba rendezésében, világhírű művészek közreműködésével készült Bánk bán című operafilmet 4K képfelbontásban mutatják be a Magyar Kultúra Napján, január 22-én a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában.

Bánk bán 4K felbontásban a Magyar Kultúra Napján
2002-ben mutatták be az ezeréves magyar államisághoz kapcsolódó ünnepségsorozat folyományaként Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét
Fotó: Facebook

A dalszínház MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézik, hogy 2002-ben mutatták be az ezeréves magyar államisághoz kapcsolódó ünnepségsorozat folyományaként Káel Csaba Bánk bán című operafilmjét, amely a magyarországi forgalmazást követően nemzetközi sikert is aratott, világszerte láthatták az operakedvelők.

A nagyszabású film korának legkiválóbb szereposztásával valósult meg, a címszerepet Kiss-B. Atilla, Gertrudot Marton Éva, Melindát Rost Andrea alakította, míg a további szerepekben Gulyás Dénes (Ottó), Miller Lajos (Tiborc), Sólyom-Nagy Sándor (Petur bán), Réti Attila (Biberach) és Asztalos Bence (Sólom mester) állt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr kamerája elé.

Az előadás zenei anyagát a Magyar Millennium Zenekara és a Nemzeti Énekkar művészei Pál Tamás vezényletével rögzítették.

Mint a közleményben áll, a Bánk bán című operafilm felújítása 4K felbontásban, az elérhető alkotók bevonásával készült a Nemzeti Filmintézetben (NFI).

A kép felújításában Regéczy Viola fénymegadó és Lajos Tamás operatőr, producer vett részt, a Dolby Digital hang digitalizálását és felújítását pedig Oláh Ottó hangmérnök közreműködésével végezték el a Filmarchívum és a Filmlabor munkatársai.

Az operafilm ünnepélyes bemutatóját a Magyar Kultúra Napján az Eiffel Műhelyház Bánffy Miklós termében tartják 18 órakor.

Az állítható nézőterű, az esemény alkalmából 400 fős mozivá alakítandó multifunkcionális színház-, próba- és rendezvényteremben 7.1-es Dolby Atmos hangrendszer és az ország egyik legnagyobb, 13x7 méteres mozivászna biztosít méltó környezetet az eseményhez - áll a közleményben.

A vetítést megelőzően 17 órától kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt a film alkotói az Eiffel Műhelyház Bánffy termében.

Erkel Ferenc Katona József drámája nyomán Egressy Béni librettójára komponált és 1861-ben bemutatott nemzeti operája nem csupán a zeneszerző életművének egyik kiemelkedő alkotása, hanem a magyar operajátszás egyik sarokpillérének tekinthető alapműve - áll a közleményben.

Mint írják, a Bánk bán bemutatása óta a hazai operai alaprepertoár része, a Magyar Állami Operaház leggyakrabban játszott darabjainak egyike, amely az Andrássy úti dalszínházon kívül is számos feldolgozást megért.

Kapcsolódó írásaink