Kultúra

Könyv született a nyugat-szlavóniai magyarokról

Jelenleg csak horvát nyelven olvasható a Nyugat-Szlavóniában élő magyar múltját bemutató kötet. A Főzők tánca című mű valódi emberi sorsokat tartalmaz.

Könyv született a nyugat-szlavóniai magyarokról
A könyvbemutatón részt vett Jankovics Róbert (b2), a HMDK elnöke és Főző Károly (j2) is
Fotó: Facebook.com

A Főzők tánca címet kapta Főző Károly könyve, mely a nyugat-szlavóniai magyarok múltját dolgozza fel – írta meg csütörtökön horvátországi nemzettestvéreink hírportálja, a Képesújság. Mint olvasható, a kiadvány elsősorban a pakráci, a lipiki és a daruvári közösségekkel foglalkozik a 19. század végétől napjainkig, de kitér Monoszló és a Bilo-gora területeire is. Az itteni magyarok Somogy, Sopron, Veszprém, Zala és más vármegyékből érkeztek erre a területre.

A kötetben húsz adatközlő konkrét információi találhatók meg, amelyek mellett szokások, dalok, ételreceptek is helyet kaptak. A szerző 80 éves korában döntött az írás mellett azzal a céllal, hogy tudását és tapasztalatait megörökítse az utókor számára. A könyv jelenleg csak horvát nyelven olvasható, de már tervezik lefordítását.

A Garešnica községben tartott könyvbemutatón részt vett Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke. A szervezet anyagilag is támogatta a mű megjelenését.

A Tamási Áron-emlékév záróeseményeként a Kárpát-medence és a diaszpóra tíz helyszínén avattak december közepén Tamási Áron-emléktáblát. Az egyik pont Eszék volt, ahol a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ falára került a tábla, melyet Andócsi János, a Központ igazgatója és dr. Hargitai János, a magyar Országgyűlés tagja leplezett le.

Kapcsolódó írásaink