Kultúra

Átadták a Magyar Teátrum díjakat a Budapesti Operettszínházban 

Átadták a színházi háttér- és kiszolgálószakmák művelőit elismerő Magyar Teátrum díjakat hétfőn este a Budapesti
Operettszínházban – derül ki a Magyar Teátrumi Társaság portálunknak megküldött közleményéből

Átadták a Magyar Teátrum díjakat a Budapesti Operettszínházban 
Átadták az idei díjakat az Operettszínházban
Fotó: Facebook/Magyar Teátrumi Társaság

Elismerést kapott Major Attila, a Karinthy Színház produkciós vezetője; Eötvös Nándor, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ sátormestere; Boldizsár Zsolt, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház szcenikai vezetője; Kenyeri Orsolya, a Thália Színház öltöztetőtár vezetője; Szelba István, a Gödöllői Művészetek Háza műszaki vezetője, ügyelője.

Nemzetiségi különdíjban részesült Gyorgyev Bránimír, a Magyarországi Szerb Színház művészeti titkára. Az esten kerültek átadásra a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjak, amelyeket Török Jolán táncpedagógus, táncművész, művészeti szaktanácsadó és Katona Imre rendező vehettek át.

A díjazottak az elismerő kitüntetéseket a jelölő anyaszínházak igazgatóitól, a Magyar Teátrumi Társaság elnökségi tagjaitól és a gálaestet támogató szervezetek képviselőitől vehették át.

Idén 13. alkalommal rendezték meg az ünnepi gálát, amelynek keretében eddig összesen 96 díj került kiosztásra, az idei 9 díjazottal ez a szám 105-re emelkedett.

A Magyar Teátrum díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ igazgatója kiemelte:
„Karácsonyhoz közeledve jó egy kicsit megállni, hátranézni és megköszönni sikereinket a mögöttünk állóknak, akik mindennapi munkája nélkül a színházi előadások nem születhetnének meg.”

A legnagyobb színházi érdekképviseleti szervezet, a Magyar Teátrumi Társaság több mint egy évtizede alapította a színházi háttérszakmák képviselőit elismerő Magyar Teátrum Díjat. Ezt az elismerést minden évben azok kapják, akik láthatatlanul, a rivaldafény mögött dolgoznak a sikeres színpadi produkciókat működtető gépezetben.

A 2010-ben alapított Magyar Teátrum díjra jelöléshez két, állami díjjal elismert színművésznek és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata szükséges.

A Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt adták át a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, az
első magyar színháztechnikai mérnökről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Foczmann István nyugalmazott üzemigazgató (Budapesti Operettszínház) vehetett át.

A díjátadó gálán felléptek a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, a Karinthy Színház, a Magyarországi Szerb Színház, a Gödöllői Művészetek Háza, a Thália Színház művészei, a Fővárosi Nagycirkusz artistája, zsonglőre és zenekara és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai.

Kapcsolódó írásaink