Kultúra

Zongorista és szaxofonos tehetség a Virtuózok V4+ Szlovénia nemzetközi döntőjében

Kialakult a klasszikus zenei tehetségkutató idei döntős mezőnye

A pénteki második nemzetközi elődöntőből újabb öt fiatal jutott a fináléba, amelyet december 16-án este láthatnak a Duna Tévé nézői.

Zongorista és szaxofonos tehetség a Virtuózok V4+ Szlovénia nemzetközi döntőjében
Virtuózok V4+
Fotó: Facebook

A mostani fordulóban fellépő két magyar virtuóz elvarázsolta a zsűrit, Bogáthy Benedek vibrafonos produkciója és Dávid Roland Mózes zongorajátéka közül az ítészek utóbbinak adták meg a lehetőséget a továbbjutásra – tájékoztatta az MTVA Sajtó- és Marketingirodája az MTI-t.

Öt ország tíz tehetsége lépett fel a Virtuózok V4+ Szlovénia második nemzetközi elődöntőjében. Hangszerkavalkádot láthattak a nézők, hiszen hárfán, szaxofonon, fuvolán, harmonikán, furulyán, klarinéton, hegedűn, zongorán és vibrafonon is megszólaltatták a zeneműveket.

A zsűritagoknak nagyon nehéz dolguk volt, mint Miklósa Erika világhírű koloratúrszoprán operaénekes fogalmazott, óriási felelősség tehetségek sorsáról dönteni. A pénteki elődöntőben lenyűgöző produkciót láthattak a mezőny legfiatalabb indulójától. A mindössze 9 éves, hárfán játszó szlovén kislánynak állva tapsoltak az ítészek, aki egy extra – légycsapóval kiegészített – darabbal is megörvendeztette hallgatóságát.

Magyarország képviseletében elsőként Bogáthy Benedek lépett színpadra, aki az ütőshangszerek virtuóza. Bár kedvenc hangszere a marimba, most vibrafonnal állt a zsűri elé. Varázslatosnak nevezett előadása a világhírű csellistát, HAUSER-t és Miklósa Erikát is lenyűgözte, aki szerint produkciójával méltó módon képviselte hazánkat.

Utána Mozart egyik gyerekkori darabjával lépett fel Dávid Roland Mózes, akinek zongorajátékát hallva Steven Mercurio amerikai karmester arra biztatta, hogy kezdjen el komponálni is, sőt még HAUSER is megkérte, neki is írjon. Kettőjük párbajából szoros szavazással őt választotta győztesnek a zsűri, így az előző heti elődöntőből továbbjutó, szaxofonon játszó 19 esztendős Somogyi Levente mellett Dávid Mózes Roland képviseli Magyarországot a Virtuózok V4+ Szlovénia döntőjében.

December 16-án a tíz finalista a szuperzsűri elnöki szerepét betöltő Plácido Domingo, valamint a két újabb világsztárral kiegészülő zsűri előtt lép fel. A nemzetközi döntőben a Pink Floyd basszusgitárosa, Guy Pratt, valamint Eugene Kohn amerikai karmester is helyet foglal. Új műsorvezető is csatlakozik Ida Nowakowska mellé, a dán zenész, Remee Sigvardt Jackman. A döntőben országonként egy nyertest hirdetnek és a döntős mezőny kiválasztja a „szupergyőztest”.

Az MTVA felajánlásából a második helyezettek fellépési lehetőséget nyernek a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, valamint egy értékes porcelánhegedűvel is gazdagodnak. A nézőkre mindezeken túl egy különleges produkció is vár, közösen áll színpadra HAUSER és Matteo Bocelli – olvasható a közleményben.

Az adás újranézhető a Virtuózok V4+ Médiaklikk-oldalán.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom