Kultúra

Belgiumban turnézik a Nemzeti Énekkar

A magyar közönség legközelebb december 17-én, a Zeneakadémián hallhatja a Nemzeti Énekkart

Belgiumban turnézik a Nemzeti Énekkar, amely csütörtökön a brüsszeli Bozar – Palais des Beaux-Artsban, szombaton pedig a Salle Philharmonique de Liége-ben ad koncertet.

Belgiumban turnézik a Nemzeti Énekkar
Nemzeti Énekkar
Fotó: Facebook/Nemzeti Énekkar

A Somos Csaba vezette együttes előadásában mindkét alkalommal César Franck A boldogságok (Les Béatitudes) op.25, CFF 185 című oratóriuma csendül fel – közölte a Nemzeti Énekkar.

Mint kiemelték, a hangverseny közreműködői kiváló énekes szólisták – Anne-Catherine Gillet szoprán, Justina Gringyte mezzoszoprán, Eve-Maud Hubeaux alt, John Irvin tenor, Artavazd Sargsyan tenor, David Bizic bariton, Patrick Bolleire basszus és Karl-Heinz Lehner basszus –, valamint az Orchestre Philharmonique Royal de Liége Madaras Gergely vezényletével, aki a zenekar zeneigazgatója is egyben.

A szombati hangverseny érdekessége, hogy ezen a napon lesz César Franck születésének 200. évfordulója. A bicentenáriumi programsorozat zárásaként kerül műsorra a liége-i születésű zeneszerző kedvenc műve, amelyet a zeneművészet három legfontosabb alkotása között tartanak számon – áll a közleményben.

A nyolc szólistára és kórusra írt, látványos oratórium egy prológust és nyolc tételt tartalmaz, amelyben egy földi és egy mennyei kórus egymás mellett haladva kommentálja Krisztus szavát.

A szombati előadást az RTBF/Musiq’3 és a Medici TV élőben közvetíti.  

A magyar közönség legközelebb december 17-én, a Zeneakadémián hallhatja a Nemzeti Énekkart a Születésnaposok című hangversenyen.
 

Kapcsolódó írásaink