Kultúra

Átadták a Szent Erzsébet rózsája díjat

Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek

Szigetvári Györgyné, a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia karitász csoportjának leköszönő vezetője kapta idén a Szent Erzsébet rózsája díjat. Az elismerést Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke adta át hétfő este a Zeneakadémián.

Átadták a Szent Erzsébet rózsája díjat
A Szent Erzsébet rózsája díj
Fotó: katolikus.hu

Veres András köszöntőjében kiemelte: a szegénység relatív, az, hogy ki szegény, illetve gazdag, mindig egy adott társadalom lehetőségei között dől el, az azonban biztos, hogy mindig lesznek, akik segítségre szorulnak, mint ahogy olyanok is, akik készek önzetlenül segíteni embertársaikon.

Felidézte: a Szent Erzsébet rózsája díj megalapításával a püspöki konferencia célja azt volt, hogy önzetlenül segítő, önkéntes, példaértékű szolgálatot végző embereket tüntessen ki, amilyen az idei díjazott is. A 22. alkalommal odaítélt díjjal a püspökök testülete olyanokat ismer el, akiket nem követ kamerák sokasága, akik „rejtekben” végzik szolgálatukat.

Veres András szólt arról is: nemcsak rejtőzködő segítők, hanem rejtőzködő szegények is vannak mindannyiunk környezetében. Ők azok, akik bár igazán rászorulnak, soha nem fognak beállni a sorba az élelmiszer- vagy ruhaosztások alkalmával.

„A mi feladatunk megtalálni őket és segíteni nekik” - hangsúlyozta Veres András, aki azt kívánta, hogy az adventi időszak adjon mindnyájunknak bőséggel lehetőséget a feltétel nélküli, segítő szeretet gesztusainak gyakorlására.

Szigetvári Györgyné az elismerést megköszönve arról beszélt, noha ma ő kapta a Szent Erzsébet rózsája díjat, munkáját soha nem egyedül végezte. Megköszönve a munkatársak, egyházi és karitász vezetők, valamint családja támogatását kiemelte, a Jóisten mindig megadta neki a szükséges kegyelmet feladata elvégzéséhez.

Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Szigetvári Györgynének a bíboros ajánlása alapján ítélte oda a díjat a püspökök testülete.

A felolvasott laudáció szerint Szigetvári Györgyné 1990-től 2022 nyaráig, 80. születésnapjáig szervezte és vezette a kispesti karitász munkáját. Időt nem sajnálva, magát nem kímélve tevékenykedett 32 éven keresztül. Már akkor megszervezte a Budapest-Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia karitász csoportját, amikor az országos karitász újra még el sem indulhatott. Tette mindezt úgy, hogy közben ápolónői hivatását vezetőként is sikeresen végezte.

Kiemelték: Szigetvári Györgyné az egyház karitatív tevékenységének hiteles tanúságtevője. Szervezői, logisztikai feladatok végzésén túl támogatókat szerzett, pályázatokat írt és korát meghazudtoló módon részt vállalt a kemény fizikai munkában is. Hatékony együttműködést alakított ki a helyi szociális ellátórendszerrel. Munkáját a kerületi önkormányzat díszpolgári címmel is elismerte. Tíz évig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye cigányügyi referense volt és 1999 óta vezetője a Dél-Pesti Karitász Régiónak is - hangzott el.

Az MKPK 1999 decemberében alapította a Szent Erzsébet rózsája díjat az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére, valamint a díjazott személyes példájának felmutatására.

A díj Pálffy Katalin szobrászművész alkotása, egy 95 milliméter átmérőjű bronzérem, amelynek előoldala rózsát ábrázol, hátoldalán pedig a következő felirat található: Szent Erzsébet rózsája díj; Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

A jótékonysági est keretében megtartott díjátadó ünnepség bevételét idén a püspöki konferencia a Vakok Batthyány-Strattmann László Otthona javára ajánlja fel.

Kapcsolódó írásaink