Kultúra

A vakokat és gyengénlátókat segítik a Szabó Ervin könyvtár új programjai

Vakok és gyengénlátók számára, fogyatékossággal élők bevonásával szervez segítő és edukációs programokat a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a Videó a Vakoknak Alapítvánnyal közösen.

A vakokat és gyengénlátókat segítik a Szabó Ervin könyvtár új programjai
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Fotó: MH

A fogyatékossággal élő emberek december 3-i világnapjához kapcsolódva között együttműködési megállapodást a két szervezet. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Budapest könyvtára című, a 2021–2027 közötti időszakra összeállított stratégiai tervében kiemelt fejlesztési területként jelenik meg többek közt a könyvtár esélyteremtési programjának kidolgozása és megvalósítása, és a befogadó könyvtári működés és szolgáltatás fejlesztése.

Az együttműködés az alapítvány és a könyvtár között a Videó a vakoknak elnevezésű platformhoz kapcsolódik, amely vakok és látássérültek számára vizuális tartalmak, például videók, fotók, illusztrációk megismerését teszi lehetővé. Az együttműködési megállapodás keretében a könyvtár vakok és látássérültek által gyakrabban keresett műveket, valamint Budapesttel kapcsolatos helyismereti tartalmakat ajánl az alapítvány részére leírások és narrációk elkészítése céljából.

A szavak ereje című ajánló brosúra is a projekt része, amely vakság, siketség, értelmi fogyatékosság, mozgáskorlátozottság, autizmus témakörében készült, és ingyenesen elérhető a FSZEK hálózatában, valamint letölthető a könyvtár honlapjáról is. Az intézmény által ajánlott szépirodalmi művek segíthetnek a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos hétköznapi helyzetek megértésében és feldolgozásában, a szakkönyvek pedig konkrét, gyakorlati segítséget nyújtanak.

A kiadvány mellett a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg öt olyan Élő könyvtár elnevezésű esemény is, amelyeken nyolc-nyolc fogyatékossággal élő ember vesz részt. Ők élő könyvként segítik a résztvevőket abban, hogy megismerjék életüket, nehézségeiket, ugyanakkor sikereiket, örömeiket és eredményeiket is. A találkozók közül az első a könyvtári szakemberek felkészítését szolgálta, a többi alkalmat pedig középiskolások számára szervezik meg. Az eseménysorozat megvalósításában a könyvtár szakmai partnere a Budapest Esély Nonprofit Kft.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, hogy a fogyatékossággal élő könyvtárhasználók egyenlő eséllyel férhessenek hozzá a könyvtári tartalmakhoz. A súlyos fogyatékossággal élők mentesülnek a könyvtári beiratkozási díj fizetése alól és ingyenesen vehetik igénybe például a hangoskönyv, DVD vagy CD kölcsönzést akár lejátszó eszközzel együtt. A könyvtár a mozgásukban korlátozott használók számára házhoz szállítja a kölcsönözni kívánt dokumentumokat és szükség szerint a lejátszó eszközöket. A Könyvet Házhoz szolgáltatás idén már 33 tagkönyvtárban igényelhető. A Központi Könyvtárban kísérőszolgálat várja a látássérülteket, és 16 tagkönyvtár biztosít felolvasó és audiovizuális technikai eszközöket is. A Központi Könyvtárban kiemelt helyre kerültek a könnyen érthető könyvek, amelyek megértési nehézséggel élő embereknek vagy idegen nyelvűeknek kínálnak segítséget különböző témákban.

Kapcsolódó írásaink