Kultúra

Nemzetközi Balettversenyt indít a Művészetek Palotája és a Magyar Táncművészeti Egyetem

Jövő év novemberében rendezik meg az első Budapest Ballet Grand Prix-t

A Magyar Táncművészeti Egyetem mint a magyar professzionális táncművészképzés vezető szereplője a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából egy új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt hív életre, a Budapest Ballet Grand Prix-t, a BBGP-t, melyet 2023. november 20–24. között rendeznek meg első alkalommal. A jövő évi eseményt bemutató sajtótájékoztatóra  a napokban került sor a Crown Plaza Budapestben. 

Nemzetközi Balettversenyt indít a Művészetek Palotája és a Magyar Táncművészeti Egyetem
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, Demján Sándorné Lívia, Demján Sándor özvegye, Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Kiss János Kossuth-díjas balettművész
Fotó: MH

A Magyar Táncművészeti Egyetem mint a magyar professzionális táncművészképzés vezető szereplője a hazai balett- és táncművészet népszerűsítése céljából egy új, kimagasló művészi színvonalú balettversenyt hív életre, a Budapest Ballet Grand Prix-t, a BBGP-t, melyet 2023. november 20–24. között rendeznek meg első alkalommal. A jövő évi eseményt bemutató sajtótájékoztatóra a napokban került sor a Crown Plaza Budapest Hotelben. Az eseményen részt vett Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, Vashegyi György, az MMA elnöke, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár, a szervező Magyar Táncművészeti Egyetem rektora és Kiss János Kossuth-díjas balettművész, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke is.

A nemzetközi verseny három korcsoportban rendezik meg
A nemzetközi versenyt három korcsoportban rendezik meg
Fotó: MH


A BBGP célja, hogy Közép-Európa és a kontinens ismert és elismert balettversenye legyen a 2023-as kezdést követő öt esztendőn belül. A komoly mércét figyelembe véve az esemény szervezőbizottsága mindent elkövet, hogy már az első verseny, a 2023. november 20–24. között rendezett BBGP 2023 megfeleljen a legmagasabb szintű elvárásoknak.

A verseny megrendezése megmérettetést és kitekintést jelent a nemzetközi táncéletbe a fiatal táncosok számára, a legkiemelkedőbbeknek ösztöndíjat, illetve pályakezdési lehetőséget teremt, valamint a magyar kultúra, a magyar táncművészet és táncoktatás értékeit, eredményeit tudja közvetíteni a nagyvilág felé.

A verseny selejtezőinek a Magyar Táncművészeti Egyetem ifj. Nagy Zoltán színházterme, a folytatásnak a Nemzeti Táncszínház, végül a gálának a Művészetek Palotája (MÜPA) ad otthont.

A Budapest Ballet Grand Prix 2023 zsűrije és videóválogató zsűrije a táncvilág nemzetközi szinten elismert táncművészeiből, koreográfusaiból és együttesvezetőiből áll. A zsűri elnöke a világsztár Manuel Legris, a Párizsi Opera balett társulatának csillaga, a Bécsi Staatsoper egykori és a milánói Scala jelenlegi balettigazgatója. A verseny elnöke Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, társelnöke pedig Kiss János, a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A Budapest Ballet Grand Prix a világ minden tájáról érkező, a 15–24 éves korosztályhoz tartozó, kiemelkedően tehetséges, a táncművészetet életpályájuknak tekintő ifjú táncosok számára kerül meghirdetésre különböző korcsoportokban. A professzionális iskolák, illetve együttesek versenyzői három korcsoportban mutathatják meg tudásukat klasszikus balett és modern tánc kategóriákban, szólóban és pas de deux-ben egyaránt.

A verseny célja a kiemelkedő tehetségű táncosok felfedezése, támogatása és karrierépítésének segítése versenydíjakkal, ösztöndíjakkal, valamint nemzetközi szerződésajánlatokkal.

A BBGP 2023 programjában a verseny fődíja 10 000 EUR, a második helyezett díja 7000 EUR, míg a harmadiké 4000 EUR. A dobogós helyezések mellett különdíjakat is kiosztanak: a Magyar Táncművészeti Egyetem ösztöndíját, a legjobb magyar versenyző díját, közönségdíjat, valamint a zsűritagok által felajánlott ösztöndíjakat, illetve szerződéseket.

Kapcsolódó írásaink