Kultúra

Rófusz Ferenc a Budapesti Metropolitan Egyetemen

A Budapesti Metropolitan Egyetemen hagyományosan novemberben, a Magyar Tudomány Ünnepe keretében zajlanak a Tudományos Diákköri (TDK) és Művészeti Diákköri (MDK) intézményi konferenciák, és ennek a rendezvénysorozatnak a fontos eseménye volt Rófusz Ferenc Oscar-díjas animációs rendező előadása is.

Rófusz Ferenc a Budapesti Metropolitan Egyetemen
Rófusz Ferenc
Fotó: MH

Az előadás a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média design Tanszékének szervezésében jött létre.

„Jó eséllyel és némi idővel a jelenlegi hallgatóink válnak majd a jövő kreatív szakembereivé. Erre készülnek lelkesedéssel és elkötelezettséggel az animáció alapképzésen, és érlelik, mélyítik tudásukat a mesterképzés szintjén. Az alkotói gondolkodás mellett gyakorlati, technikai ismereteket is elsajátítanak a METU-n és mindezeken túl az is célunk, hogy hivatásként éljék meg választott szakterületüket. Találkozni egy olyan kaliberű alkotóval, mint Rófusz Ferenc, meghatározó élményt nyújt nem csupán a pályakezdő fiatalok, de mindannyiunk számára. Látni és megérteni a magyar animációs művészet meghatározó filmalkotásai mögött húzódó kivételes alkotói attitűdöt, komoly inspirációt és motivációt jelent a kreatív terület minden szereplőjének” – mondta Kiss Melinda, a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció és Média design Tanszékének vezetője.

Rófusz Ferenc előadásában mesélt az egyetemi polgároknak arról, hogyan kezdődött animációs filmes karrierje, mit jelentett számára a Pannónia Filmstúdió és hogyan jutott el A légy megalkotásáig. A világhírű művész Oscar-díjas alkotásáról mesélve megosztotta az érdeklődőkkel, hogy a Pink Floyd zenéje ihlette és ma a hallgatók számára már kevéssé elképzelhető módszerekkel dolgozott: egy fényképezőgépre szigetelőszalaggal rögzített halszemoptikát alkalmazva ahhoz hasonló élményt kapott, amit egy légy láthat repülés közben. Az alkotást két évig rajzolták alkotótársaival, 4800 egyedi grafikát hozva létre.

A rá jellemző derűvel számolt be arról is, hogyan érte a hír pizsamában, a Kuruclesi úti lakásában arról, hogy Oscar-díjat nyert. A páratlan életút bemutatása után az előadás a közelmúltbeli és jelenlegi munkáinak megismerésével ért véget.

A Budapesti Metropolitan Egyetem közönsége láthatta az Utolsó vacsora című filmet és a Bosch-animatikot is. A beszélgetés moderátora Kollarik Tamás volt, a rendezvényt Kucsera Tamás Gergely egyetemi tanár nyitotta meg. 

Kapcsolódó írásaink