Kultúra

Elkelt Andy Warhol legendás Fehér autóbaleset című képe

Andy Warhol legendás Fehér autóbaleset című alkotása több mint 85 millió dollárért (33,5 milliárd forint) kelt el egy New York-i árverésen – közölte a Sotheby's.

Elkelt Andy Warhol legendás Fehér autóbaleset című képe
Andy Warhol
Fotó: Archív

Az 1963-ban készült Fehér szerencsétlenség (Fehér autóbaleset 19-szer) két perc alatt talált vevőre, ketten licitáltak rá. A pop-art művész Halál és katasztrófa című sorozatából utoljára 2013-ban árvereztek el alkotást, azt a képet 105 millió dollárért vették meg.

Májusban Warhol 1962-es Marilyn Monroe-portréjáért 195 millió dollárt adtak, ezzel a kép az aukción legmagasabb áron eladott 20. századi műalkotás lett.

A Fehér szerencsétlenség című szitanyomat egy tragikus autóbalesetről készült fekete-fehér képet ismétel 19-szer egy 3,6 méter magas vásznon.

A helyi idő szerint szerda este elkelt alkotás magángyűjteményből származik, a Sotheby's nem adott tájékoztatást a vevő kilétéről.

Annyi azonban bizonyos, hogy ezek után ez a Warhol-festmény már biztosan nem végzi a klímaaktiviták martalékaként. Az elmúlt időszakban a radikális klímaaktivista szervezetek számtalan híres és felbecsülhetetlen értékű festményt próbáltak megrongálni világszerte, így tiltakozva az olajkitermelés ellen. Legutóbb az Utolsó Nemzedék nevű aktivistacsoport Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét öntötte le olajjal tiltakozásképpen. 

Ezen esetek okán nemrég több mint kilencven jelentős múzeum vezetője írta alá azt a, Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által közzétett nyilatkozatot, amelyben elítélték a klímavédelmi aktivisták műtárgyak elleni akcióit.

Kapcsolódó írásaink