Kultúra

A gyűlölet tárházában készült fotókat kapott a Jad Vasem

Az amerikai Gold család őrizte eddig a képi bizonyítékokat

Ritka fényképeket kapott az 1938-as kristályéjszakáról egy hagyatékból a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A gyűlölet tárházában készült fotókat kapott a Jad Vasem
A Jad Vasem emlékmúzeum belső tere
Fotó: Wikipedia/Jad Vasem

Dani Dajan, a Jad Vasem intézmény elnöke szerint a fényképalbum is bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontán alakultak ki. A képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik.

A mostantól a Jad Vasemben őrzött album a kristályéjszaka náci dokumentációját mutatja be. Eddig az Egyesült Államokban élő Gold családé voltak a képek, amelyeket a családfő akkor szerzett, amikor a második világháború idején Európában, az amerikai hadsereg kémelhárító részlegénél szolgált.

Halála után lánya, Anne Leifer és Anne két lánya fedezte fel az albumot, majd úgy döntöttek, a holokauszt emlékét gondozó izraeli intézménynek adományozzák azt. A náci fotósok által készített képek pogromokat mutatnak be Nürnbergben és Fürthben.

A náci propaganda szolgálatára készített képek egy részén a zsidók otthonaiba való betörés látható: a zsidók pizsamában állnak, néhányan megsebesültek, néhányan pedig még mindig az ágyukban fekszenek.

„Ezek szokatlan képek, mert közelről mutatják be a zsidó áldozatokat, és maguk a nácik dokumentálják valós időben tetteiket, amivel korábban még nem találkoztunk” – nyilatkozta Jonathan Matthews, a fotóarchívum vezetője.

„Láthatjuk, ahogy a Schutzstaffel (SS) és Sturmabteilung (SA) tagjai végrehajtják a pogromokat. Összetörik, felgyújtják és leégetik a zsidó boltokat és zsinagógákat, megalázzák a zsidókat, miközben a többiek félreállnak és figyelnek. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a náci vezetők adták a parancsot, és a pogromok nem voltak spontán alakultak ki, ahogyan Németország akkoriban megpróbálta bemutatni” – tette hozzá Matthews.

A kristályéjszaka pogromjaiban több tucat zsinagógát gyújtottak fel, és több ezer zsidó tulajdonú üzletet romboltak le. Ezenkívül 92 zsidót meggyilkoltak, százakat megsebesítettek, és legkevesebb 30 ezer zsidót vittek koncentrációs táborokba.

Kapcsolódó írásaink