Kultúra

Szabadegyetemet indít az Erkel Múzeum Gyulán

A raktárakban őrzött különlegességeket és történetüket kívánják bemutatni a múzeum munkatársai

Szabadegyetemet indít novembertől havi rendszerességgel a gyulai Erkel Ferenc Múzeum. A közgyűjtemény a birtokában lévő izgalmas tárgyakat és felhalmozott ismereteket szeretné minél inkább közkinccsé tenni – közölte az intézmény közleményben az MTI-vel.

Szabadegyetemet indít az Erkel Múzeum Gyulán
A gyulai Vármúzeum történetéből is bemutatnak szemelvényeket
Fotó: Facebook/Gyula

„A múzeumok, így a gyulai közgyűjtemény sem csupán kiállításokkal várja a történelem, a múlt, a kulturális értékek szerelmeseit, hanem a muzeális intézmények másik két alapfeladatát is ellátja: feltárja, gyűjti és tudományos igénnyel feldolgozva tárja az érdeklődők elé mindazt a kincset, aminek a megőrzésére hivatott” – többek között ezzel indokolta szabadegyetemként meghatározott sorozatot a közlemény szerint az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője.

Liska András hozzátette, ennél is tovább szeretnének lépni, és a raktáraikat az ott található különlegességek egyszeri, alkalmankénti bemutatásával kinyitni, illetve az eddig négy fal között őrzött ismereteket történetmeséléssel továbbadni.
A gyulai múzeum ráadásul abban a különleges helyzetben van, hogy nincs önálló kiállítótere; az őrzésükben lévő műtárgyakat és dokumentumokat, szellemi javakat a szakmai kezelésükben lévő városi kiállítóhelyeken, a gyulai várban, az Almásy-kastélyban, az Erkel Ferenc Emlékházban, a Ladics-házban és a Kohán Képtárban tudják a látogatók elé vinni.

Az ingyenes Múzeumi Szabadegyetem eseményeinek a helyszíne a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnya lesz; a programok havonta egyszer, szerdánként lesznek majd. Ez alól kivétel a november, amikor a hónap elején Liska András régész előadását hallgathatják meg az érdeklődők Bizánci aranytárgyak a Paradicsomból. Egy régészeti ásatás kincsei és rejtélyei címmel. A hónap végén pedig őszi sétát szerveznek Gyula történeti városrészében.

Decemberben a Gyulai Várszínház történetéből idéznek fel szemelvényeket; januárban a farsangi időszak gasztrotörténeti jellegzetességeit, az arisztokrata és polgári étkeket veszik górcső alá. Februárban Apor Vilmos plébános gyulai tevékenysége kerül a középpontba; márciusban pedig a gyulai márciusi ifjúról, Pálffy Albertről és az 1848–49-es forradalmi eseményekről lesz szó.

Apor Vilmos gyulai tevékenységét is bemutatják  hamarosan
Apor Vilmos gyulai tevékenységét is bemutatják hamarosan
Fotó: Wikipedia


A sorozat – egyelőre – utolsó előadása április 26-án lesz, amikor a gyulai 2. számú honvéd gyalogezred, valamint a békéscsabai 101. császári és királyi gyalogezred történetéről, egy első világháborús memoár könyvismertetőjéről ad elő Cseresznyés János történész.

Kapcsolódó írásaink