Kultúra

Kevesebb látogatót vonzott a pandémia utáni első Frankfurti Könyvvásár

Ukrán költő kapta a könyvünnep békedíját

A korábbinál jóval kevesebb, 180 ezer látogatót vonzott a pandémia utáni első, hagyományos formában megtartott Frankfurti Könyvvásár, ráadásul az érdeklődők több mint fele szakmai látogató volt – közölték a szervezők.

Kevesebb látogatót vonzott a pandémia utáni első Frankfurti Könyvvásár
A kilátogatók több mint fele a szakmai közönség volt az idei Frankfurti Könyvvásáron
Fotó: MH

A 74. Frankfurti Könyvvásár volt az első a pandémia óta, amelyet jelentősebb megszorítás nélkül tartottak. A koronavírus-világjárványt megelőző utolsó, 2019-es könyvvásárt még mintegy 300 ezren keresték fel.

A vasárnap zárult könyvvásáron 95 ország 4000 kiállítója mutatta be újdonságait. Magyarországról a kiállítók között volt a Petőfi Kulturális Ügynökség és több könyvkiadó. Az idei irodalmi seregszemlére a szokásosnál is jobban rányomta bélyegét a politika. „A jelenlegi nyomasztó globális politikai helyzetben a vásár fontos jelzést küldött: a heves viták közepette a személyes eszmecserék jelentik a polarizáció ellenszerét” – jelentette ki Jürgen Boos igazgató.

A vásáron számos vita, előadás és felolvasás foglalkozott olyan témákkal, mint Oroszország ukrajnai háborúja, az iráni és az afganisztáni helyzet vagy a sokszínűség. A 74. Frankfurti Könyvvásár 25 ezer euróval járó Békedíját Szerhij Zsadan ukrán költőnek, regényírónak és zenésznek, a kortárs ukrán irodalom egyik legjelentősebb képviselőjének ítélték oda.

Csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szólt videóüzenetben a könyvvásár résztvevőihez, szombaton felesége, Olena Zelenszka kapott szót. Az ukrán first lady és Elke Büdenbender, a német köztársasági elnök felesége a vásár alkalmából védnökséget vállalt egy, az ukrán gyermekmenekültek támogatását célzó könyves projekt fölött.

Idén Spanyolország volt a díszvendég, jövőre Szlovénia lesz. A 2023-as könyvvásárt október 18. és 22. között tartják.

Kapcsolódó írásaink