Kultúra

A Véres Bárótól AB-ig, a múzsáig

Kőnig Frigyes várrekonstrukciói és két friss sorozata a Műcsarnokban

Kőnig Frigyesnek, a Képzőművészeti Egyetem volt rektorának és jelenlegi tanszékvezetőjének nyílt „háromtermes” kiállítása a Műcsarnokban. A tárlat maga is három nagyobb egységre bontható.

A Véres Bárótól AB-ig, a múzsáig
Látogatók a kiállítás harmadik termében
Fotó: MH/Purger Tamás

A Napló című tárlat kurátora, Rockenbauer Zoltán szerint a 67 esztendős Kőnig Frigyes ereje teljében lévő és nagyon képzett alkotó, tehát egyben tanárember is. Jellegzetes alakja 1990 óta összeforrt a Képzővel, egész eddigi pályáját végig kísérte az alkotás mellett az ismereteinek átadása is. Ez a tárlat most a szériákat igen csak kedvelő Kőnig két legutóbbi sorozatából és a hosszú évek alatt készített várrekonstrukciós rajzaiból állt össze. A két sorozat az utóbbi évek terméke, a legfrissebb kép, ami a bejáratnál vár bennünket a kiállítás megnyitása előtt alig több mint egy héttel készült el.

A várrekonstrukciós rajzok terme
A várrekonstrukciós rajzok terme
Fotó: MH/Purger Tamás

A Munkácsy-díjas Kőnig, ahogy a tárlat pályafutásáról szóló szövege is fogalmaz, szerteágazó művészi tevékenységet folytat, amelyet (korunkban ritkán előforduló) figurativitás jellemez. És a már említett várrekonstrukciók mellett festett már fürdőzőkről, bunkerekről és jeles irodalmárokról is sorozatot. De nem ugrik el a feladat elől akkor sem, ha templomi freskó elkészítésével bízzák meg.

Az eredeti, várrekonstrukciós rajzokat tartalmazó albumok
Az eredeti, várrekonstrukciós rajzokat tartalmazó albumok
Fotó: MH/Purger Tamás

Az első terem a várakról készült rajzoké, pontosabban azok fénymásolataival vannak sűrűn kitapétázva a falak. Nagyon finom és részletgazdag rajzok ezek, sokszor kék golyóstollal, esetleg tussal készültek, szigorúan A4-es méretben. Kőnig Frigyes 17 évesen, 1972-ben készítette el az elsőt egy füzetbe, azóta húsz vaskos kötetben vagy négyezer ilyen rajzot készített. (A kötetekből válogatást kaphatunk a kiállítótérben elhelyezett tárlókban.) Ezt a munkát az épebb objektumokkal, jó állapotban megmaradt várakkal indította, aztán fokozatosan eljutott az olyan földvárakig, avar „gyűrűkig”, amelyekből már alig látszik valami.

Legalább 4000 ilyen rajz készült eddig
Legalább 4000 ilyen rajz készült eddig
Fotó: MH/Purger Tamás

A feltérképezésben most már a modern technika, a légifotózás és a különféle radarok is a segítségére vannak, de az első időkben csak a helyszínen látottakra, az ott készült fotókra hagyatkozhatott. Felmerülhet az emberben a kérdés, hogy akkor ez tudomány vagy művészet? Az bizonyos, hogy ezek az esztétikai élményt is adó grafikák tudományos tényeken alapulnak. De természetesen jelen van a művész fantáziája is, hiszen egy-egy torony, bástya alakjának, tetőszerkezetének a megrajzolásánál már előjön a fantázia. De mindenekelőtt ott van a szabadkézi, sokszor színezett rajz, amelynek Kőnig a nagymestere. Nem véletlenül kapott lehetőséget természettudományos könyvek illusztrálására is.

Kőnig Frigyes által írt, vagy illusztrált könyvek a tárlóban
Kőnig Frigyes által írt vagy illusztrált könyvek a tárlóban
Fotó: MH/Purger Tamás

Így az első teremben, egy tárlóban ott van a hetvenes, nyolcvanas években oly népszerű Búvár zsebkönyvek sorozat két kiadványa (Különös állatok, Egzotikus hüllők) is, amelynek illusztrációit ő készítette. De több anatómiáról és perspektíváról szóló kiadvány mellett jelent meg illusztrált könyve is Széchényi Pál érsek emlékezete címmel. Kőnig a tárlat kurátora szerint igazi reneszánsz ember, hiszen az alkotás és a tudomány művelése mellett több hangszeren játszik, különféle formációknak is tagja.

Vázlatok a székesfehérvári munkához
Vázlatok a székesfehérvári munkához
Fotó: MH/Purger Tamás

Még ebben a teremben ott sorakozik tizenöt nagyobb méretű akvarell is, amelyen keresztül a barokk templomi freskók által keltett térillúziókat tanulmányozza. Ezek azok a megoldások, amikor a boltozat freskóin az égre látunk, kinyílik a tér, és a mennyei világ szereplőit pillanthatjuk meg. Nem véletlenek ezek a tanulmányok, hiszen Kőnig Frigyes (és két munkatársa, Pál Bella és Pál Dániel) még a nyáron befejezte a székesfehérvári Szent István székesegyház kórusára, az orgona fölé tervezett, harsonát fújó angyalt ábrázoló szekkóját.

Az új, száraz vakolatra festett kép helyén eredetileg Johann Ignaz Cimbal (1722–1795) bécsi festő 1768-ban készített freskója volt. A sziléziai származású mester festette ki akkor az egész templomot, ide egy angyal került, harsonával. Ez a kép valamiért száz esztendő múlva megsemmisült, amit pedig a helyére festettek, az Szent Cecíliát, a zene, a zenészek védőszentjét ábrázolta. Ez a freskó viszont stílusában nagyon távol állt Cimbal alakjaitól, így miután végképp leromlott az állapota, az eredeti angyal visszafestése mellett döntött Spányi Antal püspök, a munkát pedig Kőnig Frigyesnek adta.

Három festmény a Véres Báró sorozatából
Három festmény a Véres Báró sorozatból
Fotó: MH/Purger Tamás

A második terem sorozatát egy kivételes tehetségű kalandor, az 1886-ban Grazban született Roman Fjodorovics Ungern-Sternberg ihlette. Észt bárói család sarjaként Szentpéterváron végezte el a katonai akadémiát, 1908-tól Dél-Szibériában szolgálva pedig a nomád életmódot tanulmányozta. Az első világháborúban többször kitüntette magát, de fegyelmezetlensége is napirenden volt. A forradalom után az Ideiglenes Kormány keletre küldte, hogy szervezze meg az Ázsiai Lovashadsereget. Erre alapozva kormányzónak is kinevezték, és később, a vörös csapatok ellen harcolva érdemelte ki a Véres Báró nevet.

Ungern-Sternberg aztán a Szibéria felől előrenyomuló Kolcsak admirálistól függetlenítette magát, csapataival a kínai megszállás alatt lévő Mongóliába vonult, és 1921. március 13-án elfoglalta Ulánbátort is. Kikiáltotta a függetlenséget, kánt állított az ország élére, de a tényleges hatalmat ő gyakorolta. Végül saját emberei árulták el és adták ki a bolsevikoknak, akik pedig egy formális tárgyalás után főbe lőtték szeptember 15-én. A karizmatikus, üstökösszerű karriert befutó bárót azonban hiába keresnénk a sorozat képein, katonái is inkább csak árnyalakokként vannak jelen. Fontos szerepet kapnak viszont a különleges perspektívákkal megszerkesztett metafizikus épületek és terek, amelyeket ural a talán éppen a Véres Báró tevékenysége által előálló káosz. Vagy az a kaotikus kor, amelynek egyik kevésbé ismert, de igazán jellegzetes figurája volt Ungern-Sternberg.

AB múzsa terme
AB múzsa terme
Fotó: MH/Purger Tamás

A harmadik termet 99, Kőnig Frigyes múzsáját ábrázoló festmény tölti meg. A múzsa, akinek csak a monogramját (AB) ismerjük, hétköznapi helyzetekben jelenik meg a tökéletesen kivitelezett festményeken. Az oldott, lazúrosan festett olajképek a pandémia idején készültek. Amit művészetellenes időnek is tarthatunk, de éppen a bezártság lehet az, ami az alkotásra inspirál. Az AB-ről készült festmények jobbára zárt, intim terekben ábrázolják a törékeny hölgyet, akit aztán a képzelet szárnyán Kőnig tengerpartra, idegen tájakra is elrepít. Minden egyes kép központja AB arca, amely többször különleges perspektívákból, alulról, féloldalról, sokszor torzítva van megfestve.

Két vásznon maga a művész is feltűnik, és ha figyelmesebben megnézzük ezeket az alkotásokat, több festészeti stílust is felfedezhetünk, a nagybányai iskolától egészen az olasz metafizikus festészetig. Kőnig Frigyes kiállítása 2023. február 5-ig látogatható a Műcsarnokban.   

Kapcsolódó írásaink