Kultúra

A Szépművészeti Múzeum ad otthont az idei Vince Gálának

A Vince Díjra mintegy félszáz magyar borszakértő, borakadémikus, oktató, szakíró és sommelier jelölhetett magyar borokat húsz kategóriában

A Vince Gálán adják át az idei Vince díjakat november 19-én a Szépművészeti Múzeumban, ahol sétálókóstoló és szakmai mesterkurzusok is várják a közönséget.

A Szépművészeti Múzeum ad otthont az idei Vince Gálának
Vince Gála 2022
Fotó: Facebook/Vince Gála

A Vince Díjra mintegy félszáz magyar borszakértő, borakadémikus, oktató, szakíró és sommelier jelölhetett magyar borokat húsz kategóriában. Az ő ajánlásaikból álltak össze a kategóriák három-három tételes rövidített listái, amelyekből a fogyasztók szavazhatják meg a nyertes borokat október 30-ig – közölte a Vince Gála csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a díjat kiíró Vince Magazin főszerkesztője.

Vancsik Ivett elmondása szerint a sok kategóriának köszönhetően fehér, rozé és vörös, reduktív és hordós, száraz és édes, hazai és nemzetközi szőlőfajtákból készült borok egyaránt szerepelhetnek a jelölt tételek között. A cél az volt, hogy az összes magyar borvidék minden stílusában, összes jellemző szőlőfajtájával dolgozó pincészetének esélye legyen a győzelemre valamelyik kategóriában – jegyezte meg.

A Vince Díj húsz nyertesét a Vince Gálán hirdetik ki a Szépművészeti Múzeumban, ahol a közönség egy sétálókóstoló keretében mind a hatvan döntős bort megismerheti, egy másik teremben pedig a Vince Magazin tesztjein legalább négycsillagos minősítést elért borok, illetve párlatok lesznek kóstolhatók. Vancsik Ivett felhívta a figyelmet a gála mesterkurzusaira is, amelyeken szűkebb közönség mélyülhet el olyan témákban, mint a champagne-ok és a tenger gyümölcsei, a nemzetközi etalonborok, a meghökkentő bor-étel párosítások és az őszi koktélok.

Ertl Flórának, a Vince stratégiai vezetőjének elmondása szerint a gála egy, a Vince márkát új alapokra helyező, nagyobb projekt része. Ennek során létrejött egy olyan komplex weboldal, amely az összes szolgáltatásukat egy helyen gyűjti össze.

A magazin tartalmai mellett így boros és egyéb gasztronómiai programok, borcsomagok, valamint egyéb olvasnivalók is elérhetők.

Jövőre mutatkozik be a Vince Túra szolgáltatás, amely saját borrégiós térképekkel ad tippeket a magyar borvidékek felfedezéséhez, a Vince Pohárkör boriskolaként fog működni, külön adatbázisban lesznek elérhetők a magazin bortesztjei, de a honlap prémium boroskellékeket is ajánl majd – közölte Ertl Flóra.

Kapcsolódó írásaink

Kurátorok: Rockenbauer Zoltán

ĀA Rockenbauer Zoltánnal készült interjúból megismerhetik a kurátorok munkáját, megtudhatják azt is hogy mik azok a blockbuster kiállítások.