Kultúra

A főváros eltűnt kupolái elevenednek meg egy kisfilmben

A kisfilm célja vizuálisan rekonstruálni a második világháború és a szocializmus városépítészetre gyakorolt pusztítása előtti állapotot

A főváros építészeti örökségei közül ezúttal a város egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre egyedi, kevertfilmes technikával az Eltűnt budapesti kupolák című rövidfilmben, amelyet csütörtökön mutattak be Budapesten.

A főváros eltűnt kupolái elevenednek meg egy kisfilmben
Budapest a Deák tértől az Astoria felé
Fotó: Fortepan

Az Eltűnt Budapest című ismert háromrészes animációs kisfilm folytatásában ezúttal a főváros eltűnt kupolái kockáról kockára alakulnak át mozgóképpé archív fotók segítségével, amelyek elősorban a Fortepan gyűjteményéből származnak – olvasható az MTI-hez elküldött csütörtöki tájékoztatóban.

A kisfilm célja vizuálisan rekonstruálni a második világháború és a szocializmus városépítészetre gyakorolt pusztítása előtti állapotot, valamint egyfajta időutazásként bemutatni a budapesti polgárok mindennapjait.

Mint írják, az első világháborút követően drasztikus változások történtek az építészet terén, a második világháború bombázásai nem kímélték Budapest díszes épületeit. A szocialista építészet tetődíszmentesítő programja pedig mindent megpróbált eltüntetni, aminek csupán díszítő funkciója volt. E két korszak súlyos károkat okozott Budapest látképében, és a kupolák a legfőbb „áldozatok” listáján szerepelnek – írták a tájékoztatóban.

Az Animatiqua Stúdió múltidéző filmje Budapest építészeti örökségeit modern és régi filmes módszerek ötvözésével kelti életre. A film elkészítése csaknem fél évét vett igénybe, alapos kutató- és terepmunka előzte meg. A filmben szereplő 30 képet különleges technikával keltették életre, sok épületet például újra befotóztak, valamint a képeken szereplő épületek közül a legtöbbet új képalkotási technológia segítségével 3D-ben is megépítettek az alkotók.

A tájékoztató idézi Kondacs Andrást, a film rendezőjét, aki azt mondta: a kiválasztott képeket rétegekre bontják, majd animálják, megmozgatják a kiemelt elemeket. A fővárosi kupolákról háromrészes sorozatot terveznek.

A film csütörtöki premiervetítése után Kondacs András filmrendező, a projekt alkotója beszélgetett Sólymos Sándor Ybl-díjas építésszel és filozófussal a városépítészetről, az egykori épületek, valamint kupolák jelenéről és jövőjéről.

Kapcsolódó írásaink