Kultúra

Lázár Ervin A fehér tigris című regénye erkölcsi példázat a hatalomról

Ma is aktuális a Kossuth-díjas meseíró egyetlen felnőtt regénye

A Trend Kiadó gondozásában nemrégiben jelent meg az elsősorban meseíróként ismert Lázár Ervin A fehér tigris című regényének legújabb kiadása, amely egy némiképp mesés, fantasztikumba hajló, de felnőtteknek szóló történet arról, mi történik, ha egy hétköznapi ember váratlanul korlátlan hatalomhoz jut.

Lázár Ervin A fehér tigris című regénye erkölcsi példázat a hatalomról
Lázár Ervin regényének fiatal mérnők hőse találkozik a hatalommal
Fotó: Facebook

Nagyon mély tapasztalat, fontos tanulólecke az emberiség történetében, hogy mit kezd a hatalommal az, akire ráruházza a sors. Az ókori szerzőket is nagyon érdekelte, Suetonius római császárokról írt életrajzai például sok ponton egybevágnak Makos Gábor történetével.

Lázár Ervin főhőséhez, aki jóravaló fiatal mérnök, a Sárkány nevű vendéglátópari egységben csatlakozik egy fehér tigris, és soha többé nem tágít mellőle. Ez a tigris nem eszik, nem iszik, nem bűzlik, nyugodt és szófogadó, olykor együttérző, de bármit és bárkit képes elpusztítani, ha választott gazdája megparancsolja neki. Az állat sebezhetetlen. Nem fogja a golyó.

Makos Gábor életét felforgatja a fehér tigris, aki a fiatal férfi albérletébe is beköltözik. A hatóságok rácsokat szerelnek fel, és szobafogságban tartják, majd a városon túli erdőbe költöztetik őket. Makos megadóan tűri a sorsát, egészen addig, míg csak a közvetlen környezetében nem találkozik az éppen regnáló hatalom önbíráskodásával, amelytől úgy érzi, meg kell védenie furcsán szerzett barátait.

Lázár Ervin igyekszik minél több aspektusból megmutatni a hatalommal élő, visszaélő, küszködő ember világát, és azokat a pontokat, ahol a diszharmónia és végül a téboly felé halad az élete. Láthatjuk például azokat a jóravaló nőket, akik Makos Gábor lehetséges társai. A főhős igyekszik „normális”, megbízható nőket választani és nem csinibabákat, de mégis rettenetesen sok nekik mindaz, amit meg kellene érteniük, ki kellene bírniuk, tudniuk kellene kezelni a hatalomba beavatódó férfi mellett.  

A fiatal mérnök és a fehér tigris története nyugtalanító kérdéseket vet fel az olvasóban a napjaink társadalmi mobilitásával kapcsolatban is
A fiatal mérnök és a fehér tigris története nyugtalanító kérdéseket vet fel az olvasóban napjaink társadalmi mobilitásával kapcsolatban is
Fotó: Móra Kiadó

Szolga Erzsébet, Makos menyasszonya, későbbi felesége azt még elviseli, hogy ki kell költözniük az erdőbe, mert a tigristől mindenki fél, de hol ezért, hol azért folyamatosan rosszul érzi magát, panaszkodik, neheztel, hiszen amikor összemelegedett a fiatal mérnökkel, annak még nem volt tigrise. Tulajdonképpen abban a másfél hónapban boldog, amikor ő fizetéséből élnek a berácsozott albérletben. Amikor a férfinak a hatalom mellé felelősséget is kellene vállalnia, a nő már nem tud társként viselkedni.  A másik két potenciális asszony, aki vonzódik a főhőshöz, még sokkal kevesebbre képes.

Az író nagyon sok lehetőséget ad arra, hogy az olvasó a téma minden zegzugát megvizsgálja, kérdezzen, és a saját verzióját megfogalmazza, a szerző talán csak abban foglal állást, hogy megmutatja, bármilyen politikai oldalon állhat valaki, lehet akármekkora áldozat vagy akármilyen ártalmatlan kisember, a hatalom eltorzíthatja a jellemét. 

A regény születésekor, a hatvanas évek végén, a totalitárius rendszerek idején sok országban a bőrükön tapasztalhatták meg az emberek, milyen is a diktatúra, milyen a folyamatos hatalmi visszaélés, az elnyomás, az állandó fenyegetettség érzése.

De van a regénynek egy másik alapélménye is, ez pedig a társadalmi mobilitás huszadik századi tapasztalata. A második világháború utántól egyre inkább felgyorsult az a folyamat, hogy a fiatalok, akik egyszerű környezetből jönnek, tanulnak, dolgoznak, emelkednek a ranglétrán, és gyakran elérik azt a szintet, ahol már nem elegendőek a családi vagy másféle minták arra nézve, hogyan kezeljék azt, hogy hatalmuk, pénzük, felelősségük van. 

Miközben keményen dolgozott, küzdött a családjáért és a saját boldogulásáért, sok férfi és nő így vesztette el a talajt a lába alól az elmúlt évtizedekben, így jutott oda, ahová a párja már nem tudja követni, miközben az igények, vágyak egyre csak nőnek.

Sokunknak lehet gyerekkorunkból ismerős az a jelenet, amikor a férfi (apa) este részegen, erőszakosan követeli vissza a párja (anya) szeretetét, támogatását, amit réges-rég elveszített, még akkor, amikor gyanútlan volt és mámoros a sikereitől.

Sok kérdésre kell válaszolnunk, miután letettük Lázár Ervin kötetét. Például, hogy jobban értünk-e már a hatalomhoz mint ötven éve. Az érettség, a felelősségvállalás, a hit, az együttérzés, az emberi kapcsolatok ápolása segíthet-e nem megőrülni?

Mit kezdjünk a mobilitással, lassítsunk-e, avagy hogyan gyarapodjunk úgy, hogy ne veszítsük el a szerelmünket, a barátainkat, és ne szigetelődjünk el?

Lázár Ervin műve nemcsak aktuális még ötven év után is, hanem várhatóan újabb és újabb tartalmakkal, tapasztalatokkal kapcsolódik össze, keresve a választ az örök kérdésre, hogyan legyünk boldogok, akkor is, ha bármi jön.

Lázár Ervin: A fehér tigris

Trend Kiadó, 2022

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom