Kultúra

Hollókő 35 éve a világörökség része, fotóalbum jelent meg a jubileumra

Az UNESCO idén 35 éve nyilvánította a világörökség részévé Hollókőt. A jeles évfordulóra elkészült egy fotóalbum, a kiadványt különleges kísérőprogramok keretében csütörtökön mutatták be Budapesten. A bemutatón kiderült az is, hogy Hollókőn október 8-án, szombaton Szüreti mulatságot tartanak, ahova mindenkit szeretettel várnak.

Hollókő 35 éve a világörökség része, fotóalbum jelent meg a jubileumra
A Hollókőről megjelent fotóalbum
Fotó: Purger Tamás

Az UNESCO 1987. december 11-én vett fel elsőként magyarországi helyszíneket világörökségi listájára: Budapest Duna-parti látképe és a budai Várnegyed mellett Hollókő kapta meg a jeles címet. A 35. évfordulót a többi között jubileumi kiadvánnyal, a Hollókő szíve-java – Értékek, szépségek és élmények az élő világörökségi faluról című fotóalbummal ünnepli Hollókő Község Önkormányzata.

Az alig 330 lelket számláló, világhírűvé vált Nógrád megyei palóc falu múltjába és jelenébe, épített örökségébe és most is elevenen élő hagyományaiba egyaránt betekintést enged ez a kivételes kötet, amelyet Szabó Csaba, Hollókő polgármestere mutatott be. A település első embere egyebek mellett kiemelte: őseik alkottak az évszázadok során, amelynek köszönhetően a műemlékes szakemberek segítségével Hollókő az UNESCO világörökségi listájára első jelölésnél felkerült – ráadásul az első önálló faluként a világon.

Az elkövetkező időszakban számos rendezvényt szerveznek majd Hollókőn. Aki ezek közül csak egyre ellátogat, jó eséllyel megcsodálhatja a hollókői néptáncosokat és megkóstolhatja a helyi gasztronómiai ínyencségeket, ahogyan ezt a fotóalbum bemutatóján sem lehetett kihagyni. A legközelebbi rendezvény október 8-án, szombaton lesz, ezen a napon Szüreti mulatsággal ünneplik a falu lakói a termények betakarítását. Ilyenkor díszes viseletükben vonulnak fel hintók és lovasok kíséretében, ezzel köszöntve a bőséges termést, a színpadon pedig táncosok és népi muzsika szórakoztatja az ideérkező vendégeket, akik frissen készült mustot is kóstolhatnak és kézműves vásárban válogathatnak a különféle portékák közül.

Kapcsolódó írásaink