Kultúra

Életrajzi kötet Csupó Gáborról, a Simpson család alkotójáról 

Izgalmas korrajz és inspiráló élettörténet a Hollywoodban sikeres magyar animációs filmesről

Nehéz időkben kell  egy ilyen könyv, mint Kollarik Tamás és  Takó Sándor Csupó Gábor című kötete, amely a Magyarok Hollywoodban című könyvsorozat ötödik darabjaként jelent meg A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig alcímmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Intézetének gondozásában.

Életrajzi kötet Csupó Gáborról, a Simpson család  alkotójáról 
Csupó Gábor Emmy-díjas és Kossuth-díjas animációs filmes a gazdagon illusztrált kötettel
Fotó: MMA MMKI

Azért kell egy ilyen könyv éppen most, egy kiemelkedően sikeres hollywoodi magyar életrajza, mert amikor a békeviselt nemzedékek számára sosem látott megpróbáltatásokon túl, szorongva gondolunk a jövőre, semmi sem kell annyira, mint egy hiteles, igaz történet a barátságról, a szeretetről, a tehetségről, és arról, hogy valaki a semmiből megteremti azt a világot maga körül, amelyben élni szeretne. 

Azt a szabadságot és őszinteséget adja másoknak, amit ő és a barátai egy másik világban (a Kádár-korszakban) megálmodtak, de teljes egészében kiküzdeni nem tudtak, mert ahhoz – a saját stúdióalapításhoz – a kellőképpen tágas szabad tér nem volt meg az akkori Magyarországon, hanem csak Amerikában.  Ott, az édeskés és gyerekeknek szóló rajzfilmek világában Csupóék stílusára, felnőtteknek szóló, karcos, szókimondó, az örök emberi dolgokkal foglalkozó animációs filmjeire azt mondták: európai stílus.

Amikor Csupó Gábor  még csak álmodozott arról, hogy saját stúdiója lehet
Amikor Csupó Gábor még csak álmodozott arról, hogy saját stúdiója lehet
Fotó: MMA MMKI

Azt a szeretetet, azt a termékeny fészekmeleget, összetartást tudjuk megfigyelni és feléleszteni, felizzítani a könyvet olvasva, amely a nyolcvanas és a kilencvenes évek alternatív művészvilágát és a többi, inkább a tűrt kategóriába tartozó művészeket jellemezte Magyarországon. Ebből az összművészeti fészekből indult el Csupó Gábor, innen származik művészi attitűdjének számos eleme, és a közösséghez, az üzleti kihívásokhoz és sikerekhez való hozzáállása is. (És persze édesapja szigorú nevelése is megalapozta a későbbi kitartást és sikert.) 

Az elmúlt évtizedekben több animációs filmes kollégáját, képzőművész barátját bevonta animációs filmes munkáiba, sőt más közép-európai tehetségeket, lengyeleket, oroszokat, ukránokat is, így folyamatosan baráti környezetben dolgozhatott, megőrizhette magyarságát, és a világon az egyik legsikeresebb animációs filmes alkotó lett.

Csupó Gábor személye, életútja azért is fontos nekünk, mert a mai ötvenesek–hatvanas  generáció A Mézga család révén ismerheti, a mai  húszasok–harmincasok már az ő Hollywoodban sikeres,vés  számos más országban is bemutatott és számos díjat nyert  filmjein nőttek fel.

A könyv szerzői három éven át kutatták a Csupó Gábor szakmai és személyes életét, munkásságát, a korszakot. Hiszen rajzfilmes munkái három különböző földrészen készültek, olyan barátai voltak, mint például Frank Zappa, és olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Michael Jackson, Bruce Willis, Susan Sarandon, Paul Simon és mások.

Több mint ezerórányi interjúanyagot vettek fel a szerzők a könyvhöz. De nem csak Csupó Gáborral, hanem korábbi feleségével, alkotótársával, Arlene Klaskyval, több gyermekével, valamint magyar és amerikai barátaival, alkotótársaival is beszélgettek.

A kötet fotóalbumszerű, rengeteg fotográfia és grafika sorakozik benne, archív fotók, és grafikák a híres sorozatokból, a Simpson családból, a Fecsegő tipegőkből és más animációs filmekből. Csupó Gábor élőszereplős filmjeiből származó werkfotók, és rengeteg családi kép, baráti együttüldögélős kép is gazdagítja a könyvet. 

A szöveg tagolása az internetes olvasáshoz igazodik.

Túl azon, hogy egy olyan jeles magyar életútját és munkásságát ismerjük meg a könyvből, akiről érdemes minél többet tudni, bátorítást, erőt tudunk meríteni sikereiből, kudarcaiból, abból, ahogyan fontos neki a barátság és a tehetség, és abból a rejtélyes működésből is, amellyel Csupó Gábor képes mindig ott lenni, ahol lennie kell, és a legtöbbet tudja adni, miközben ő maga is boldog és elégedett.

(Most például a Moholy Művészeti Egyetem (MOME) címzetes egyetemi tanára lett, személyesen fogja oktatni a jövő magyar animációs filmeseit, és most már tudjuk, hogy ez sem véletlen.)

A kötet és alkotói a következő hetekben járják a Kárpát-medence jelentősebb filmfesztiváljait.

Kollarik-Tamás-Takó Sándor: Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig

MMA-MMKI – Budapest -- 2022 

Kapcsolódó írásaink

Az antennás ember életműkönyve

ĀA Várkert Bazár első világháborús kiállításának gázálarcos lova, Bódy Gábor Pszichéjének sosem volt formájú hintói vagy a felavatás előtt álló Puskás Múzeum. Mind, mind F. Kovács Attila munkái.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom