Kultúra

Egyetemi tanári kinevezéssel ünnepelték a  hetvenéves Csupó Gábort a MOME-n

Életrajzi kötet jelent meg a Simpson család és a Fecsegő tipegők Emmy-díjas magyar-amerikai alkotójáról

A Moholy Művészeti Egyetem (MOME)  Auditóriumában Csupó Gábor Emmy-díjas és Kossuth-díjas magyar-amerikai animációs filmesnek az egyetem rektora, Fülöp József címzetes egyetemi tanári címet adott át hetvenedik születésnapja alkalmából, majd bemutatták a Magyarok Hollywoodban című könyvsorozat ötödik részét, amely páratlan igényességgel, rengeteg illusztrációval és különleges tördeléssel Csupó Gábor életművét dolgozza fel. A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszerteni Intézete (MMA MMKI) által kiadott kötet szerzői Kollarik Tamás és Takó Sándor.

Egyetemi tanári kinevezéssel ünnepelték a  hetvenéves Csupó Gábort a MOME-n
Csupó Gábor átvette címzetes egyetemi tanári kinevezését a MOME rektorától, Fülöp Józseftől
Fotó: MH/Purger Tamás

Rófusz Ferenc,  Oscar-díjas és Kossuth-díjas rajzfilm-rendező laudációjában kiemelte Csupó Gábor eltökéltségét és elkötelezettségét az iránt a művészet iránt, amelyet végigvitt világsikerű amerikai rajzfilmjeiben és játékfilmjeiben, amelyeken a mostani huszonéves-harmincas generációk felnőttek. Azt is hangsúlyozta, hogy Csupó Gábor annak ellenére, hogy sikeres lett Hollywoodban, befogadták, elismerték, megmaradt ízig-vérig magyarnak.

A könyvbemutatón Csupó Gábor elmesélte, hogyan született a Simpson család, és hogy mit szólt a főnöke, amikor meglátta a kék hajú, sárga testű figurákat. Egy standup-sorozat utolsó két percét nem tudták mivel kitölteni az egyik amerikai csatornán, így oda készültek eredetileg a Simpson család epizódjai, a  siker miatt azonban önálló sorozattá nőtték ki magukat a kék-sárga , karikaturisztikus és szókimondó szereplők történetei, amelyek az örök emberi dolgokról szólnak.

A Simpson családot ugyan korábban mások gyártották,  de a kék-sárga színt Csupó Gábortól kapták a szereplők, és a sorozat is az ő elképzelései szerint lett „európaias”, karcos, és páratlanul sikeres. Amikor először meglátta a filmstúdió vezetője, milyen lett a Simpson család Csupó verziójában, ki akarta rúgni, de végül adott egy esélyt, ennek a változatnak. Ugyanilyen sikeres lett többek közt a Fecsegő tipegők című sorozat is.

Mint lapunk kérdésére az ötszörös Emmy-díjas alkotó elmondta, korábban nem készültek felnőttek számára animációs filmek Hollywoodban,  a stúdiók egymáshoz nagyon hasonló édeskés gyermekfilmeket gyártottak, egymást másolták, azok az animációs filmek, amelyeket Csupó Gábor és alkotótársai rajzoltak, mindenben különböztek ezektől.  

Az életrajzi kötet, melynek alcíme :A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig és a hetvenéves Csupó Gábor, akiről szól
Az életrajzi kötet, melynek alcíme: A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig és a hetvenéves Csupó Gábor, akiről szól
Fotó: Purger Tamás

Az elmúlt évtizedekben számos magyar  amimációs filmest és képzőművészt vont be Csupó Gábor hollywoodi munkáiba, így a nyolcvanas évek egyik kultikus zenekara, a szentendrei képzőművészekből létrejött Bizottság együttes több tagját is.

Csupó Gábor – mint mondta – hamarosan egy animációs workshoppal kezdi meg egyetemi tanári működését a MOME-n. A kötet pedig körútra indul alkotóival, több filmfesztiválon is jelen lesznek, köztük Erdély legnagyobb filmünnepén, a Filmtetten.

A jubileumi ünnep végén Csupó Gábor felvághatta születésnapi tortáját, amelyet az általa készített rajzfilmek figurái díszítettek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom