Kultúra

Gépi kézírás-felismerés segítségével készült el a Nemzeti Levéltár új adatbázisa

A meghirdetett programra rengeteg önkéntes jelentkezett

Gépi kézírás-felismerés segítségével készült el a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) legnagyobb, az 1828. évi országos összeírást feldolgozó adatbázisa, amelyet hétfőn adtak át a nagyközönségnek.

Gépi kézírás-felismerés segítségével készült el a Nemzeti Levéltár új adatbázisa
Az 1828. évi országos összeírás 196 724 oldalból áll, és tartalmazza a 19. század első feléből valamennyi adófizetési kötelezettség alá eső háztartás tulajdonosának, családfőjének az adatait
Fotó: Mnl.gov.hu

Az 1828. évi országos összeírás teljes, 12 688 település adatait tartalmazó, indexelt képanyaga a Valenciai Műszaki Egyetem által fejlesztett algoritmus és mintegy hetven önkéntes munkájának eredményeként jött létre. Ez az összeírás az eddigi legnagyobb, kézírás-felismeréssel feldolgozott gyűjtemény Magyarországon – közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Levéltár.

Közleményük szerint az új adatbázis átadásán Mikó Zsuzsanna, az intézmény általános főigazgató-helyettese kiemelte: számos jó nemzetközi gyakorlatot követve az MNL is nyitott a civilek bevonására adatbázisainak fejlesztésében.

A főigazgató-helyettes reményét fejezte ki, hogy az önkéntesek által feldolgozott iratanyag és adatbázisok száma egyre gyarapodni fog, és megköszönte az önkénteseket adó Magyar Családtörténet-kutató Egyesület segítségét a közösségi összefogással végzett munkában.

A közlemény kiemeli az önkéntesek európai szinten egyedülálló aktivitását, a meghirdetett programra ugyanis két nap alatt annyian jelentkeztek, hogy le kellett állítani a toborzást.

Az 1828. évi országos összeírás 196 724 oldalból áll, és tartalmazza a 19. század első feléből valamennyi adófizetési kötelezettség alá eső háztartás tulajdonosának, családfőjének az adatait. Az egyedülálló történeti forrásban 2 845 595 személynév szerepel a történeti Magyarország, Horvátország és Szlavónia teljes területéről.

A most közzétett irategyüttes elsősorban családtörténet-kutatási szempontból kivételesen értékes forrás, illeszkedve a https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/ honlapon már régóta elérhető korábbi, 1715. és 1720. évi összeírások sorába.

Az adatbázisban a kereshető személynevek mellett a vagyoni és társadalmi helyzetre vonatkozó adatok digitalizált képei is elérhetők a kutatók számára, szem előtt tartva, hogy az összeírás a korszak magyar társadalom- és gazdaságtörténete szempontjából pótolhatatlan forrásértékkel bír – közölte a Nemzeti Levéltár.

Kapcsolódó írásaink