Kultúra

Novemberben jön A korona című sorozat ötödik évada

Huszonkét Emmy-díjat nyert eddig

Folytatódik a II. Erzsébet királynőről és a brit királyi családról szóló sorozat az ötödik évadával a Netflixen – jelentette be szombaton a streamingszolgáltató. Az újabb részeket november 9-től  teszik elérhetővé. Eközben a hatodik évad forgatása is újraindult. 

Novemberben jön A korona című sorozat ötödik évada
November 9-én kezdődik az ötödik évada A korona című sorozatnak
Fotó: Twitter/Netflix

Eddig négyszer tíz részt ismerhetett meg a nagyérdemű a brit királyi családról szóló, nagyívű filmsorozatból, és a hosszúra nyúlt szünetnek végre vége lesz: november 9-én, szerdán itt a sorozat ötödik évada.

Az ötödik évadban újabb színésznő, immár Imelda Staunton alakítja II. Erzsébetet. A sorozat első két évadában Claire Foy játszotta a trónra lépő és a királynői szerephez felnövő fiatal hercegnőt. A harmadik és negyedik évadban pedig Olivia Colman alakította az uralkodót.

A korona című produkció 22 Emmy-díjat nyert el, köztük a legjobb drámasorozat elismerését, de Foy, valamint Colman, és az ifjú Károly herceget 13 epizódban játszó Josh O'Connor is díjazott lett. Diana hercegnő szerepét az ötödik és hatodik évadra Elizabeth Debicki vette át Emma Corrintól. Károly herceget pedig Dominic West játssza majd.

Az ötödik évad a királyi család 1990-es éveit idézi fel, amikor Károly és Diana házassága felbomlott. A walesi hercegné 1997-ben autóbalesetben vesztette életét Párizsban.

A drámasorozatot ugyan néhányan kritizálták történelmi pontatlanságai miatt, de A korona alkotója, Peter Morgan mindig hangsúlyozta a sorozathoz végzett kutatások alaposságát, és szellemében igaznak nevezte.

II. Erzsébet halálát követően III. Károly lett Nagy-Britannia királya. Az uralkodónő halála napján és a temetésekor is leálltak a hatodik széria gyártásával.

Kapcsolódó írásaink