Külföld

Még a londoni olimpiát sem biztosította annyi rendőr, mint II. Erzsébet királynő temetését

Betiltották a drónok használatát és számos repülőjáratot töröltek, hogy semmilyen zaj ne zavarhassa meg a szertartást

Egymás után érkeztek az állam- és kormányfők, a monarchia tagjai II. Erzsébet búcsúztatására.

Még a londoni olimpiát sem biztosította annyi rendőr, mint II. Erzsébet királynő temetését
II. Erzsébet királynő koporsója
Fotó: Jeff J Mitchell / POOL / AFP

Az uralkodót szerda este ravatalozták fel a londoni Westminster Hallban, azóta százezrek álltak sorba, hogy leróják kegyeletüket. Volt olyan is, aki 24 órát várakozott, hogy tiszteleghessen a királynő koporsója előtt. A ravatal magyar idő szerint hétfő reggel fél nyolcig volt látogatható.

Közben a Westminster Apátságba folyamatosan érkeztek a magas rangú hazai és külföldi meghívottak. Állam- és kormányfők, valamint az európai monarchiák uralkodói. Hazánkat Novák Katalin köztársasági elnök képviseli. Még a londoni olimpiát sem biztosította annyi rendőr, mint most II. Erzsébet királynő temetését. Több mint tízezer rendfenntartó és több száz önkéntes vigyázott a rendre az utcákon. Londonban betiltották a drónok használatát és számos repülőjáratot töröltek, hogy semmilyen zaj ne zavarhassa meg a gyászszertartást.

A ceremónia magyar idő szerint 11:44-kor kezdődött kétezer meghívott jelenlétében. Ekkor a királynő koporsóját a Westminster Hallból a Westminster Apátságba szállítják. A haditengerészet ágyútalpára helyezik, azt pedig 142 katona húzza majd. A koporsó után gyalogosan halad majd III. Károly király, valamint a brit uralkodó család többi tagja. A gyászmenetet a skót és az ír ezredek dudásai és dobosai, a Királyi Légierő és a Gurkha dandár tagjai vezetik. A Királyi Haditengerészet és a Királyi Tengerészgyalogság is felvonul, a Parlament téren pedig mindhárom katonai szolgálatból álló díszőrség áll majd, amelyet a Királyi Tengerészgyalogság zenekara kísér. A temetés magyar idő szerint pontban 12 órakor vette kezdetét.

A szertartást David Hoyle, Westminster dékánja vezette, a prédikációt Justin Welby, Canterbury érseke mondta. Liz Truss miniszterelnök is felszólalt.

A temetés vége felé a Las Post – egy rövid dallam – hangzott el, amelyet kétperces gyászszünet követett. Ez idő alatt a brit főváros felett légtérzárat rendeltek el. A himnusz és a királynő dudása által játszott siratódallam zárta a szertartást.

Az utolsó menet a királynő koporsójával az apátságból a Hyde Park Cornernél található Wellington diadalívhez vezetett. Percenként harangoztak a Big Bennél, amihez ágyúlövések is társultak.

Egy órakor az állami halottaskocsiba emelték át a koporsót, amely Wellington emlékműtől indult el Windsorba, II. Erzsébet királynő végső nyughelyéhez. A konvoj lakott területeken haladt át, az autópályákat elkerülve, hogy a kijelölt út mentén a lakosság fel tudjon sorakozni.

A halottaskocsi délután négy órakor érkezett meg Windsorba, a gyászmenet a Szent György-kápolnáig kísérte II. Erzsébet koporsóját és elkezdődött az istentisztelet. 

Ezt követően a koronaékszerész leemelte a koporsó tetejéről a királyi állami koronát, valamint az uralkodói gömböt és jogart. III. Károly király ezután a koporsóra helyezte a Grenadier Gárda zászlaját.

Helyi idő szerint este fél nyolctól aztán egy családi körben megrendezett temetés keretében Fülöp herceg mellett helyezik örök nyugalomra II. Erzsébetet.

A királynőtől katonai tiszteletadással kísért állami temetésen vesznek végső búcsút.

A brit kormányzati protokoll alapján állami temetés csak kivételes jelentőségű és tekintélyű állami vezetőknek jár, így az ilyen jellegű búcsúszertartás rendkívül ritka.

Legutóbb Sir Winston Churchill korábbi brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetéssel 1965-ben. Előtte II. Erzsébet királynő édesapjától, VI. György királytól vettek búcsút állami temetéssel 1952 februárjában.

A néhai brit uralkodót hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

FORRÁS: BBC, Sky News

Kapcsolódó írásaink