Kultúra

Elhunyt Hilary Mantel Booker-díjas brit író

Elhunyt csütörtökön a Man Booker-díjas Farkasbőrben és Holtaknak menete című regények írója, Hilary Mantel. Nagy-britanniai kiadója pénteken jelentette be, hogy a hetvenéves írónő „váratlanul, de békésen”, családja körében hunyt el.

Elhunyt Hilary Mantel Booker-díjas brit író
A brit Hilary Mantel dedikálja kötetét
Fotó: AFP/Isabel Infantes

A 2009-ben megjelent Farkasbőrben és a három évvel később kiadott Holtaknak menete című folytatása, a Tudor-trilógia első két kötete összesen több mint ötmillió példányban kelt el világszerte, és mindkettő elnyerte a rangos brit irodalmi elismerést, a Man Booker-díjat. Korábban nem volt rá példa, hogy egy trilógia két könyve is megkapja ezt a trófeát. A sorozat utolsó darabja, a Tükör és fény 2020 márciusában jelent meg.

A Tudor-trilógia Thomas Cromwell sorsát kísérte végig, aki VIII. Henrik udvarában az angol király legnagyobb befolyással bíró tanácsadója lett, majd kegyvesztetté vált, és lefejezték.

A The Guardiannek nyilatkozva 2020-ban Mantel arról beszélt, hogy a trilógia könyvei „az összes fontos dologról szólnak, ami számít, a szexről, a hatalomról és a nagy politikáról, az államvezetésről, a csalásról, a megtévesztésről és a hazugságról”.

Kiadója, a HarperCollins méltatásában kiemelte, hogy Hilary Mantel olyan fontos műveket hagyott hátra, amelyek világszerte inspirálják az olvasókat.

Bill Hamilton, az irodalmi ügynöke, az A. M. Heath ügynökség munkatársa elmondta, hogy Mantel, aki endometriózisban szenvedett, fájdalmai voltak és kimerült, „bátran” birkózott meg krónikus egészségügyi problémáival.

Mantel a London School of Economics és a Sheffieldi Egyetem jogi karán végezte tanulmányait. Szociális munkásként dolgozott, mielőtt az írás felé fordult. A hetvenes években öt évig élt Botswanában geológus férjével, Gerald McEwennel. A pár elvált, amelyben Mantel szerint nagy szerepe volt betegségének, amelyről hosszú idő után derült ki, hogy endometriózis. Később viszont újra összeházasodtak.

Mantel 1982-től négy évet Szaúd-Arábiában is eltöltött férjével. Első regénye, az Every Day Is Mother's Day (Minden nap anyák napja) címmel 1985-ben jelent meg. Összesen 17 könyvet írt, köztük nem szépirodalmi műveket is.

2014-ben irodalmi munkásságáért a Dame címet kapta.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök Twitter-üzenetben búcsúzott tőle: „Borzasztóan szomorú hír. Nem lehet eléggé hangsúlyozni annak az irodalmi örökségnek a jelentőségét, amelyet Hilary Mantel hagyott hátra. Nyugodjék békében” – írta.
Irodalmi kortársai közül többen is szintén a Twitteren rótták le tiszteletüket. „Egy géniuszt vesztettünk el” – fogalmazott J. K. Rowling, a Harry Potter-regények írója.

Kapcsolódó írásaink