Kultúra

Újra kell gondolni ember és természet kapcsolatát

A kultúrának minden formájában az emberi fejlődés középpontjában kell állnia az Európa Tanács ajánlása szerint

A kultúrának minden formájában az emberi fejlődés középpontjában kell állnia, a művészeknek és a kulturális szervezeteknek részt kell venniük az európai zöldmegállapodás és a fenntartható jövő célkitűzéseinek elérésében – közölte az Európai Bizottság csütörtökön közzétett ajánlásában.

Újra kell gondolni ember és természet kapcsolatát
A felkelésre emlékeztető harangláb (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az Európai Bizottság támogatásával készült ajánlások az emberek és a természet közötti kapcsolat újragondolására, a kultúra erejének kiaknázására összpontosít egy élhető jövő, a fenntartható fejlődés érdekében – írták.

Kiemelték: a kultúra hatékony eszköz lehet az olyan kérdésekben rendelkezésre álló tudományos ismeretek jobb ismertetéséhez is, mint a társadalmi igazságtalanság és egyenlőtlenségek, a nemek közötti egyenlőség hiánya, a biológiai sokféleség csökkenése, az élelmezésbiztonság hiánya, az éghajlatváltozás és egyebek, amelyekkel a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend foglalkozik.

Az ajánlások elő kívánják segíteni, hogy a kulturális és kreatív ágazatok zöldebbé és méltányosabbá váljanak, miközben a demokráciát, az emberi jogokat és a művészi szabadságot helyezik a középpontba – írták.

A 2015-ben meghatározott, 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlesztési menetrend szerint a kultúra és a kulturális politika elengedhetetlen a kitűzött célok megvalósításához. A kultúra hozzájárulását nem ismerik el kellőképpen, az ajánlások célja ezért, hogy a tagállami kormányok tegyenek többet a kultúra társadalmi szerepének erősítéséért – tette hozza ajánlásában az Európai Bizottság.

Kapcsolódó írásaink