Kultúra

Ismét lehet jelölni a természettudományos tárgyak legjobb oktatóit

Az elismerések átadására várhatóan 2022. november végén kerül sor

Ismét lehet jelölni a Rátz Tanár Úr Életműdíjra azokat a természettudományos tárgyakat oktató tanárokat, akik kimagasló szerepet töltenek be tantárgyuk népszerűsítésében és a tehetséggondozásban.

Ismét lehet jelölni a természettudományos tárgyak legjobb oktatóit
Rátz Tanár Úr Életműdíj
Fotó: Facebook

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért Kuratóriuma idén 22. alkalommal írta ki a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázatát – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szerdán.    

Az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által közösen létrehozott alapítvány a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal azokat a tanárokat ismeri el, akik különösen sokat tettek a magyarországi reáloktatásért és a reálértelmiségiek következő generációiért – olvasható a kiírásban.

A díjra a közoktatás 5–12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárok terjeszthetők fel.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a fejenként kétmillió forinttal járó elismerésre – amelyet minden évben a fenti szakterületről két-két pedagógus kap meg – kollégáik, magánszemélyek, illetve szakmai és társadalmi szervezetek jelölhetik a tanárokat, a nyertesek személyéről pedig az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma dönt. A kuratórium elnöke Kroó Norbert fizikus.

A pályázatot kizárólag online lehet beadni, október 6-ig. A pályázatról további információ az alapítvány honlapján, a ratztanarurdij.hu címen olvasható.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium legendás matematika-fizika tanáráról, Rátz Lászlóról nevezték el, aki számos, később kiváló tudóssá váló tehetséges diákot indított el a pályán, közöttük Neumann Jánost és Wigner Jenőt is.

Az elismerések átadására várhatóan 2022. november végén kerül sor.

Kapcsolódó írásaink