Kultúra

Kortárs textilművészek ruháit viselő babák láthatók a Nemzeti Múzeum kertjében

Az öltözékek cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigetelőszalagból készültek

Tizenegy kortárs textilművész öltöztette fel azokat a több mint három méter magas próbababaszobrokat, amelyek október 6-ig láthatók a Nemzeti Múzeum kertjében.

Kortárs textilművészek ruháit viselő babák láthatók a Nemzeti Múzeum kertjében
Hagyományunk ruhaszobrai a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében
Fotó: Facebook/Hagyományunk ruhaszobrai

A Hagyományunk ruhaszobrai című kiállítás az újrahasznosításra igyekszik felhívni a figyelmet a művészet eszközeivel. Ezért a Csegöldi Erika, Bányász Judit, Bodnár Enikő, Nyíri Katalin, Marosi Kriszta, Szűcs Blanka, Farkas Imola, Nádasdi Kati, Latin Anna, Földi Kinga és Molnár Mária Virág által megálmodott öltözékek cirkuszi ponyvából, színes szúnyoghálókból, takarófóliából vagy épp szigetelőszalagból készültek – áll a múzeum MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A 25 ruhaszobrot felvonultató, Hagyományunk ruhaszobrai című szabadtéri kiállítás a magyar hagyományokra épül, így a ruhákon a tulipán, a madár, a rózsa és a szegfű mellett megjelennek székely, kalotaszegi és matyó motívumok, de felfedezhető a keresztszemes hímzés, a szőttes, sőt még néhány mézeskalács figura is.

A bemutató a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége szervezésében október 6-ig látható a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.
 

Kapcsolódó írásaink