Kultúra

Teréz anya emléktáblát kapott Ajkán

Teréz anya életében kétszer látogatott el Magyarországra, hogy rendjének itteni munkáját segítse. Ajkán nem járt, a Veszprém megyei városban mégis emléktáblát állítottak neki Albánia tiszteletbeli konzuljának kezdeményezésére szentté avatásának évfordulóján.

Teréz anya emléktáblát kapott Ajkán
Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzulja az emléktábla leleplezése előtt
Fotó: Avnija Hafuzi

„Régóta imádkozom azért, hogy eljöhessek Magyarországra” – nyilatkozta Kalkuttai Szent Teréz, vagy ahogy a világon a legtöbben ismerik: Teréz anya 1986-ban, amikor az akkori katolikus magyarországi főpásztor meghívására először látogatott el az országba. Három évvel később visszatért, akkor az általa alapított Szeretet Misszionáriusai rendjéből négy nővért hozott magával, akik Érd-Parkvárosban, egy elhagyott plébániaépületben kezdték meg szolgálatukat. A következő esztendőben a VIII. kerületi Tömő utcában, majd Miskolcon létesített képviseletet a rend.

Az érdeklődő ajkaiak megtöltötték a Jézus Szíve Templomot
Az érdeklődő ajkaiak megtöltötték a Jézus Szíve Templomot
Fotó: Avnija Hafuzi

Sokan tudják, hogy Teréz anya albán származású, 1910-ben Szkopjéban Agnesh Gonxha Bojaxhiu néven látta meg a napvilágot. Tizennyolc éves korára döntötte el, hogy missziós nővér szeretne lenni, Írországban csatlakozott az angolkisasszonyok rendjében a Loreto nővérekhez. Egy indiai lelki gyakorlaton döbbent rá arra a mérhetetlen szegénységre, amely a hatalmas ázsiai országban tapasztalható. 1948-tól pápai engedéllyel független misszionáriusként működött Kalkuttában, majd meglapította a Szeretet Misszionáriusai rendet, amelynek külföldi terjeszkedését 1965-től VI. Pál pápa engedélyezte.

Hogy került ebbe a történetbe Ajka városa?

„Amikor 2010-ben az ajkai vörösiszap tároló megsüllyedt és kiömlött, nagyon sok ember szenvedett a katasztrófa miatt és több százan azonnal megmozdultak, hogy segítsenek a bajba jutottakon. Én is részt vettem az emberek segítésében és élelmiszert adományoztunk. Saját szememmel láttam, mennyit szenvedtek, könnyeztek, zokogtak a bajba jutottak. Ezt a látványt sosem lehet felejteni. Akkor Teréz anya jutott eszembe” – emlékezett vissza Avnija Hafuzi, Albánia tiszteletbeli konzulja, aki tagja a Szent György Lovagrendnek. – „Később, 2021. augusztusában Fekete István emléktáblájának koszorúzásán vettem részt a Szent György lovagrend, szorosabban Polt Ferencné Veszprém megyei prior meghívására. Ekkor merült fel bennem, hogy Teréz anya emléktábláját itt kellene elhelyezni, ebben a városban. Ezt az elképzelésemet támogatták a lovagtársaim.”

A táblát az ajkai Jézus Szíve Templomban helyezték el szeptember elején. Az eseményen a lovagrend mellett Albánia nagykövetsége, civil és egyházi szervezetek képviseltették magukat, az avatóünnepséget követő szentmisén pedig a templom dugig megtelt az érdeklődő ajkaiakkal.

Teréz anya emlékét Budapesten a róla elnevezett XII. kerületi tér is őrzi.

Kapcsolódó írásaink