Kultúra

Ötvenedik filmje lesz az utolsó Woody Allennek

Woody Allen most készülő 50. filmje a francia fővárosban játszódik, és néhány héten belül elkezdődik a forgatás. Az Oscar-díjas amerikai rendező a La Vanguardia című spanyol újságnak elmondta, hogy visszavonul a filmkészítéstől, mert élete alkonyán több időt kíván szentelni az írásnak – írja az Index.

Ötvenedik filmje lesz az utolsó Woody Allennek
Woody Allen
Fotó: AFP/Rollins Joffe Productions

A 86 éves rendező úgy jellemezte készülő filmjét, hogy a Match Pointhoz hasonlóan „izgalmas, drámai és egyben nagyon baljóslatú” lesz. Allen nemrég írta meg ötödik humoros prózagyűjteményét, a Zero Gravityt, amely szeptember 27-én jelenik meg.

Objektum doboz

Woody Allen visszavonulását a Variety Twitter-oldala már tényként közli.

Az amerikai művész az utóbbi időben főleg Európában forgatott, mert az ellene felhozott visszaélési vádak miatt népszerűtlen lett az Egyesült Államokban. 

Két éve, 2020-ban a San Sebastian-i filmfesztivált a Rifkin Fesztiválja című filmmel nyitotta meg, amelyet San Sebastian előkelő városában és környékén forgattak. A baszk tartományi főváros fesztiváljával való kapcsolata 2004-re nyúlik vissza, amikor bemutatták a Melinda és Melinda című filmet, majd 2008-ban a Vicky Cristina Barcelonát. A Rifkin fesztiválját a spanyol médiaóriás, a Mediapro támogatta, amely Allen két sikeres filmjét, a Vicky Cristina Barcelonát és az Éjfélkor Párizsbant is jegyezte.

Woody Allen a Hétalvó című filmben
Woody Allen a Hétalvó című filmben
Fotó: AFP/Rollins Joffe Productions

A Variety tudni véli, hogy Allennek a könyvkiadókkal is meggyűlt a baja. A Hachette a munkatársak tiltakozása után lemondta Apropó nélkül című memoárjának a kiadását, igaz, egy másik kiadó, az Arcade átvette a jogokat. 

Kapcsolódó írásaink