Kultúra

Felolvasószínházi előadást és beszélgetést szervez a nagyváradi Szigligeti Színház

A magyar dráma napját 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik

Felolvasószínházi eseményt és sajtóbeszélgetést szervez a nagyváradi Szigligeti Színház a magyar dráma napja alkalmából – közölte pénteken a teátrum.

Felolvasószínházi előadást és beszélgetést szervez a nagyváradi Szigligeti Színház
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/Szigligeti Színház Nagyvárad

Az eseményen a színház színművészei olvassák fel Mihály Zsombor A helyi című drámáját, amely a nagyváradi Szigligeti Színház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem közösen meghirdetett, DráMÁzat elnevezésű drámaírói pályázatának Debüt kategóriájában ért el első helyezést 2021-ben. Mihály Zsombor Székelyudvarhelyen született, 35 éves. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, újságírást és informatikát tanult, jelenleg Budapesten él.

A darab a nyilvánosság erejének, valamint a sajtó és elsősorban a helyi lapok helyzetének problémáját veti fel. Ez lesz a témája a felolvasást követő beszélgetésnek is, amelyre a helyi sajtó képviselőit is meghívták. A beszélgetés résztvevői egyebek mellett arra keresik a választ, hogy miként találhat helyet magának a helyi sajtó az internet, a közösségi oldalak világában, hogyan maradhat releváns a közösség számára.

A beszélgetés moderátora Bozsódi-Nagy Orsolya, a Szigligeti Színház irodalmi titkára, a vita elindítója Szűcs László, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnöke.

A magyar dráma napját 1984-től minden évben szeptember 21-én ünneplik annak emlékére, hogy 1883-ban a Nemzeti Színházban ezen napon volt az ősbemutatója Az ember tragédiája című drámai költeménynek.
 

Kapcsolódó írásaink