Kultúra

Indul a Szegedi Tudományegyetem szabadegyetemének jubileumi szemesztere

Szerdán kezdődik a jubileumi, harmincadik szemeszter

Vajda Tamásnak az egyetem és jogelődjeinek történetéről tartott előadásával szerdán elkezdődik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szabadegyetemének jubileumi, harmincadik szemesztere – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Indul a Szegedi Tudományegyetem szabadegyetemének jubileumi szemesztere
SZTE
Fotó: U-szeged

A közlemény szerint az ismeretterjesztő előadás-sorozat programját úgy állították össze, hogy az tükrözze az egyetem sokszínű kutatási profilját. A sorozatban az egyetem oktatói, kutatói és meghívott előadók hagyományosan olyan témákat mutatnak be, amelyek aktuálisak, érdekesek és sokakat érintenek.
 

A most induló szemeszter egyik újdonsága, hogy kerekasztal-beszélgetés is színesíti a programot. Szeptember 21-én – az idén Szegeden megszervezett – Katolikus Társadalmi Napok kapcsolódó rendezvényeként Szabó Gábor akadémikus és Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet rektora beszélget a hit és tudás kapcsolatáról, a természettudományok és a teológia megbékéléséről.
 

A szemeszterben Dante halálának 700. évfordulójához kapcsolódva előadást hallhatnak az érdeklődők az Isteni színjáték fordításairól, majd az etnikai és vallásföldrajzról, az egykor szegediek által újranépesített Torontál vármegyéről vagy a tizenöt éves háborúról és következményiről. Szó esik majd a tudomány és filozófia viszonyáról, a kortárs magyar kóruszenéről, az 1900 körüli évtizedek üstökösirodalmáról, a digitalizáció hatásáról a munkaerőpiacra, illetve az oktatásra, valamint előadás mutatja be a hallgatói mozgalom szegedi hagyományait, éppúgy, mint azt, hogy mire használható a statisztika, és mire nem.
 

Az előadás része az SZTE szabadegyetem tantárgynak, a hallgatók kreditpontot kapnak érte. Az előadások pedig – a korábbi szemeszterekhez hasonlatosan – utólag is megtekinthetők az SZTE Tudásportálján. Az érdeklődők az előadások után közvetlenül a helyszínen – az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében – vagy a sorozat honlapján kérdéseket tehetnek fel az előadóknak.

Kapcsolódó írásaink