Kultúra

Erdélyi magyar és román drámákra összpontosít a székelyudvarhelyi dráMa fesztivál

A szemle szeptember 19. és 25. között tart

Erdélyi magyar és román alkotók munkájára összpontosít a székelyudvarhelyi 13. dráMa fesztivál, amelyen idén kültéren is mutatnak be produkciókat – adta hírül kedden a Krónika című erdélyi napilap.

Erdélyi magyar és román drámákra összpontosít a székelyudvarhelyi dráMa fesztivál
Az esemény plakátjára ezúttal a mottó is felkerült
Fotó: Facebook/dráMa – 13. Kortárs Színházi Találkozó

A szervezők bejelentették, hogy a szeptember 19. és 25. között tartandó szemle az erdélyi kortárs magyar és román drámák felsorakoztatására összpontosít. Elsősorban erdélyi alkotók munkásságából válogattak, nagy figyelmet fordítva arra, hogy új formákat találjanak, és bemutassák az erdélyi kortárs színházi szférát. 

Dálnoky Réka, a fesztivál főszervezője elmondta: kevés előadás közül kell válogatni, de azt tapasztalták, hogy mérhetetlenül izgalmas produkciókat tudtak meghívni ezen a szűk kategórián belül. Mint mondta, a válogatás során kirajzolódott, hogy sok formabontó, újító és kísérletező előadás született, amelyek eltérnek a szövegközpontú, nagyszínpadi előadásoktól, innen jött az a mottó, hogy „új formák kellenek”.

A főszervező a program sokszínűsége kapcsán kiemelte, hogy auditív performansz, színészi improvizációkból született előadás és „tudományos-természeti” produkció is megtekinthető.     

Az előadóterek száma is bővült, ugyanis egy kültéri színtéren is fognak előadásokat és koncerteket tartani, amit a szervezők kocsMának neveztek el. Tucatnyi társulat lesz jelen a fesztiválon, ahol 16 előadást mutatnak be. A fesztivál részletes programja a dráMa – 13 Kortárs Színházi Találkozó Facebook-oldalán tekinthető  meg – olvasható a Krónikában.

Kapcsolódó írásaink