Kultúra

A gyermekkor iránti nosztalgiáról rendeztek kiállítást a berlini magyar intézetben

A Berlin Art Weeken a város több mint ötven galériájában várják a látogatókat

A gyermekkor iránt érzett nosztalgia megjelenési formáit vizsgáló műveket állít ki keddtől a berlini magyar kulurális intézet (Collegium Hungaricum Berlin, CHB), amely a német főváros legnagyobb szabású kortárs képzőművészeti fesztiválja, a Berlin Art Week idejére időzítette szezonnyitó őszi tárlatát.

A gyermekkor iránti nosztalgiáról rendeztek kiállítást a berlini magyar intézetben
Berlin Art Week 2022
Fotó: Facebook/Berlin Art Week

A Regresso – A bennünk rejlő gyermek (Das Kind in uns) című nemzetközi csoportos kiállításon bemutatott alkotások a plüssmackók, játékszerek, színes nyalókák, tündérmesék, de akár hajdani rémálmok világát felidézve egyszerre nyújtanak lehetőséget a nosztalgikus utazásra, az eltávolodásra és az elmerülésre a pillanat örömében – emelte ki közleményében a CHB, rámutatva, hogy a gyermekkor iránt érzett nosztalgia a kortárs művészet és egyben a kortárs psziché sajátos jelensége.

A modern társadalom hétköznapi taposómalma és a körülöttünk lévő világ aggasztó eseményei, a pandémia, a klímakatasztrófa vélt vagy valós fenyegetése komoly szorongásos tüneteket vált ki sok fiatalnál, amelyre válaszként „többen pótcselekvésekbe menekülnek vagy káros szenvedélyek rabjai lesznek, jobb esetben pedig gyermekkori emlékeikben találnak meghitt, biztonságos menedéket, más szóval regresszálnak" – áll a közleményben.

Kifejtették, hogy a gyermekkor felidézése az ártatlanság és biztonság illúzióját keltve teheti elviselhetővé a felnőttlét összetett kihívásait, és segítheti jelenünk tudatosabb megélését, ugyanakkor a pillanatnyi élményben való elmerülés, a játék önfeledtsége is fontos elem a gyermeki világképben.

Ezt a témát dolgozzák fel magyar és német alkotók, köztük Erményi Mátyás, aki posztszocialista animációs filmeket újraértelmezve jutott el antropomorf faábrázolásokig, Ludwig Hanisch, akinek digitális és analóg hatásokat ötvöző festészete a számítógépes játékok pixeles múltjába vezeti vissza a nézőt, vagy éppen Anneke Kleimann, akinek hatalmasra nagyított cukorkafüzérje egyszerre nosztalgikus és nyugtalanító – olvasható a CHB közleményében.

A Berlin Art Weeken a város több mint ötven galériájában várják a látogatókat különleges kiállításokkal és programokkal. A szezonnyitó fesztivál testvérrendezvénye a Positions című művészeti vásár az egykori tempelhofi nemzetközi repülőtér egyik hangárjában, amelyben húsz országból 88 galéria mutatkozik be a berlini közönségnek.